Australia a aprobat un proiect de lege miercuri care amenință cu amenzi uriașe companiile de social media și închisoare pentru executivii lor dacă nu reușesc să îndepărteze în cel mai scurt timp "material violent respingător" de pe platformele lor, potrivit The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Industria IT se opune dur acestei legi, iar Australia se poziționează în fruntea mișcării globale de a responsabiliza companiile precum Facebook și Youtube pentru conținutul pe care îl găzduiesc.

Aceasta propunere vine la mai puțin de o lună după masacrul din Chrischurch, Noua Zeelanda.

Noua legislație vizează materiale video care arată atacuri teroriste, crime, violuri sau răpiri. Companiile de social media care nu retrag la timp aceste conținuturi ar putea primi amenzi de până la 10% din profitul anual, iar angajații ar putea fi condamnați până la 3 ani de închisoare.

Senatorul Richard Di Natale a declarat că procesul de adoptare a legii a fost grăbit și a învinovățit guvernul conservativ australian și atitudinea pasivă a opoziției pentru acest lucru.

Experții au avertizat că implementarea proiectului va trebui să facă față multor obstacole legale, având în vedere faptul că, de exemplu, nu este clar dacă Australia va putea acționa legal împotriva companiilor cu sedii din afara teritoriului.

Porter, procurorul general a declarat că detaliile pot fi puse la punct pe parcurs.