Marea Britanie ar mai putea obține o amânare a procesului de Brexit până pe 22 mai dacă parlamentarii britanici vor aproba acordul privind ieșirea din Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele Executivului UE, Jean-Claude Juncker, scrie Mediafax, citând site-ul agenției Dpa.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Premierul britanic Theresa May a informat marți că intenționează să ceară o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din UE, pentru a putea evita un Brexit fără acord.

"Dacă Marea Britanie poate să adopte acordul de retragere până pe 12 aprilie, atunci UE ar putea accepta o amânare până pe 22 mai", a declarat Juncker.

Cu toate acestea, dacă acordul este din nou respins, atunci o nouă amânare nu va mai fi posibilă, a adăugat acesta, avertizând că acest lucru ar putea afecta alegerile europene.

Președintele Comisiei Europene a avertizat de asemenea că un scenariu de Brexit fără acord este "din ce în ce mai posibil".

"Uniunea Europeană nu va exclude niciun stat (...) Personal, voi face tot ce este posibil pentru a preveni o retragere dezordonată", a declarat Juncker.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.