Secretarul General ONU Antonio Gueterres a felicitat Egiptul pentru rolul de mediere pe care l-a avut în timpul intensificării violențelor în Gaza, cauzată de protestele palestiniene de la graniță, atacurile cu rachete și represaliile aeriene din partea Israelului, potrivit UN News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gueterres a declarat miercuri la o conferință de presă din Cairo că Egiptul a fost "un partener fundamental pentru Națiunile Unite în ceea ce privește pacea și securitatea regiunii".

Pe lângă ajutorul oferit în evitarea escaladării conflictelor, Gueterres susține că angajamentul Egiptului a creat condiții pentru ajutoare umanitare mai eficiente și a avut o contribuție importantă în forjarea legăturii dintre grupul extremist Hamas care controlează Gaza și Fatah, cel care conduce Autoritatea Națională palestiniană.

Conducătorul ONU a spus că trebuie făcut tot posibilul pentru a garanta securitatea și pacea între Israel și Palestina, adăugând faptul că Egipt și Națiunile Unite au aceeași viziune asupra problemei.

În timpul vizitei sale în Egipt, Gueterres a discutat și despre situația zonelor afectate de război din Yemen și Siria cu membrii guvernului. ​