NATO poate examina posibilitatea ca alte state latino-americane să se alăture Columbiei pentru a deveni parteneri de alianță, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg miercuri, părând să excludă sugestia președintelui american Donald Trump că Brazilia ar putea deveni membră a alianţei, potrivit Mediafax.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Până în 2017, NATO nu avea parteneri în America Latină și apoi în 2017 am primit primul partener, care era Columbia, și să fim un partener apropiat al NATO este un lucru bun pentru NATO și pentru țara parteneră", a declarat ;eful alianţei pentru Reuters într-un interviu înainte de conferinţa NATO de la Washington.

"Bineînțeles, este o posibilitate de a examina posibilitatea ca și alte țări din America Latină să devină parteneri care să ofere apoi o platformă, un cadru pentru o cooperare politică și practică strânsă", a spus el.

La o conferință de presă comună cu președintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, la Casa Albă, Trump a spus că i-a spus că i-a transmis acestuia că va desemna Brazilia un "non-aliat important al NATO" și, eventual, va merge mai departe sprijinind o campanie pentru a face Brazilia " aliat ", ceea ce ar însemna aderarea deplină la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

În prezent, statele membre NATO se limitează la țările din Europa de Vest, Turcia, Canada și Statele Unite, deși țările partenere NATO includ Australia și Noua Zeelandă, precum și state non-membre europene Suedia și Finlanda.

Întrebați dacă o țară precum Brazilia ar putea deveni membru, Stoltenberg a spus: "Nu. Partenerii nu sunt membri. Dar partenerii sunt parteneri foarte apropiați. Lucrăm foarte strâns cu ei, practic și politic, și aceasta este o modalitate foarte bună de a consolida cooperarea cu NATO și cu țările care nu sunt membre ale Alianței ".

Întrebat despre faptul că Brazilia ar putea deveni partener, el a spus: "Ei bine, cineva trebuie să propună și trebuie să fie și o cerere din partea Braziliei, dar ... am convenit cu Columbia să facem din Columbia un partener apropiat al NATO și, bineînțeles, este absolut posibil să avem mai mulți parteneri în America Latină, trebuie să fie o dorință exprimată din partea Americii Latine și, bineînțeles, este ceva ce trebuie să discutăm între cei 29 de aliați ".

Anterior Stoltenberg s-a adresat Congresului SUA și a pledat pentru o apărare a parteneriatului pe care l-a numit "cea mai de succes alianță din istorie", care a fost adesea ridiculizat de Trump de la preluarea mandatului în 2017.

Columbia a ajuns la un acord în 2017 şi a deveni singura națiune latino-americană care a aderat la NATO ca un "partener global", o relație fără statut de "aliat", ceea ce înseamnă că nu ar trebui să participe neapărat la acțiunile militare colective.

Alți parteneri globali NATO, în afară de cei menționați de Stoltenberg, includ Afganistan, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia și Pakistanul.