Preşedintele Jair Bolsonaro a declarat miercuri că îi respectă pe palestinieni, la încheierea unei vizite în Israel, în care a întărit legăturile cu statul evreu şi a anunţat deschiderea unei reprezentanţe braziliene la Ierusalim. Decizia a fost considerată primul pas spre mutarea ambasadei în oraşul care se află în centrul conflictului arabo-israelian, potrivit O Globo, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

"Respect poporul palestinian, nu pot fi de acord cu grupările teroriste. Asta complică lucrurile, nu? Altfel aş fi împotriva biografiei mele, în care eu am luptat împotriva acestor oameni de stânga din anii '70, când eram un puşti, în Vale do Ribeira, grupul Lamarca" - a declarat preşedintele, referindu-se la căpitanul de armată Carlos Lamarca, care a dezertat pentru a conduce grupuri înarmate împotriva dictaturii militare. Deşi Brazilia a subliniat că noul birou care va fi inaugurat la Ierusalim nu va avea statut diplomatic, iniţiativa a generat proteste atât din partea Autorităţii Naţionale Palestiniene, cât şi din partea Hamas, care conduc administraţiile palestiniene din Cisiordania şi din Fâşia Gaza.

Aceştia consideră că recunoaşterea tacită a Ierusalimului de către Brazilia drept capitală a Israelului încalcă legislaţia internaţională şi reprezintă o agresiune asupra poporului palestinian. Cu puţin timp înainte de a părăsi Israelul, Bolsonaro a afirmat că intenţionează să viziteze lumea arabă, fără a preciza ţara la care se gândeşte. "Am fost invitat de mai multe ţări, au fost persoane din partea şeicului din Emiratele Arabe Unite care m-au vizitat.

Nu suntem în Brazilia, eu, în situaţia de a căuta probleme cu cineva, vreau o soluţie. Şi toţi cei care pot face afaceri cu noi, din partea mea, vor avea toată grija şi consideraţia. Dar statul Israel trebuie respectat. Aici oamenii sunt suverani, au un prim-ministru care, alături de Parlamentul lor, ia decizii. Odată ce decizia este luată, o să mă plâng?" - a întrebat preşedintele, despre Ierusalim în calitate de capitală a Israelului.

Efectuată în ajunul alegerilor parlamentare din Israel, programate marţea viitoare (9 aprilie), vizita lui Bolsonaro a fost privită în mare parte în presa israeliană ca o manevră de marketing a primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a dobândi vizibilitate în mass-media ca un om de stat de statură mondială. Preşedintele, totuşi, a negat că a fost folosit ca o piesă de campanie.

"În nici un caz, eu sunt mai în vârstă. Sunt deja sexagenar. Am o mare afinitate cu el, el este paraşutist, ca şi mine, căpitan şi el" - a afirmat Bolsonaro. "Angajamentul meu este faţă de Israel, noi ştim că Netanyahu este trecător, peste o vreme se schimbă, şi eu sunt trecător în Brazilia, slavă Domnului, nu-i aşa, imaginaţi-vă stau tot timpul cu această problemă, nu o problemă, ci cu acea cantitate de problemă pe spate".