Preotul polonez care a ars cărți din celebrele saga Harry Potter și Twilight, pe care le considera sacrilegii, și-a cerut scuze miercuri pentru acest "act nefericit" care a provocat un val de critici în Polonia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A arde cărți și alte obiecte reprezintă un act nefericit", a declarat părintele Rafal Jarosiewicz, pe pagina de Facebook a fundației care a organizat neobișnuita ceremonie.

"Cu toate acestea, nu a fost vorba de a-ți bate joc de niciun grup social și de nicio relitie și nu a vizat nici cărțile în sine, nici cultura. Dacă cineva a înțeles astfel actul meu, aș dori să îmi cer scuze".

Rafal Jarosiewicz și alți preoți au ars în public, în acest week-end, cărți din celebrele saga Harry Potter și Twilight.

"Ne supunem Cuvântului" divin, au explicat pe pagina de Facebook a acestui grup religios "Fundacja SMS Z NIEBA" autorii acestui autodafeu, cu poze în sprijin.

În imagini se puteau vedea trei preoți care au aruncat în foc mai multe opere, printre care aventurile lui Harry Potter, tânărul ucenic vrăjitor creat de J.K. Rowling, și cele ale vampirului Edward Cullen, imaginat de Stephenie Meyer, alături de alte obiecte precum o mască în stil african.

Aceștia au recitat predici deasupra focului, în care putea fi văzută printre altele o umbrelă "Hello Kitty" și o figurină hindusă.

Un pasaj, care cere credincioșilor să distrugă "dușmanii lui Dumnezeu", include și fraza următoare: "Veți arde în foc idolii lor".

Fotografiile au fos retrase de pe pagina de Facebool "pentru a nu genera noi emoții".

Autodafeul a provocat un val de critici în Polonia, o țară foarte atașată de religia catolica, unii internauți comparând această practică cu cele ale regimurilor totalitare și ale Inchiziției.