Washingtonul lucrează la un plan care prevede trimiterea de noi nave ale NATO în Marea Neagră, ca răspuns la confruntarea armată între nave rusești și ucrainene din noiembrie, în largul peninsulei anexate Crimeea, a declarat marți ambasadoarea americană la NATO, Kay Bailey Hutchinson, citat de AFP.

Stramtoarea KerciFoto: Google Maps

"Ne vom asigură că avem capacitățile de a descuraja o Rusie foarte agresivă", a afirmat Kay Bailey Hutchinson. Aceasta a asigurat că propunerea americană vizează să se asigure "că există o trecere în securitate a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci".

Această propunere urmează să fie studiată miercuri și joi, cu ocazia unei reuniuni la Washington a miniștrilor Apărării din țările membre ale Alianței atlantice.

Rusia a reacționat miercuri, apreciind drept "negativă" propunerea americană de a trimite nave NATO pentru a proteja vapoarele ucrainene.

"Nu înțelegem ce vor să spună prin asta. Situația din strâmtoarea Kerci și a navigației de acolo este cunoscută bine", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În noiembrie, paza de coastă rusească au interceptat nave ucrainene de război care încercau să pătrundă în marea Azov, împărțită între cele două țări, prin strâmtoarea Kerci care o separă de Marea Neagră. Incidentul armat s-a soldat cu trei răniți și cu reținerea a 25 de marinari ucraineni.

Înainte de acest incident naval, Kievul și occidentalii acuzau deja de luni de zile Rusia că "îngrădește" deliberat navigația navelor comerciale în strâmtoarea Kerci, al cărui control este revendicat de Rusia după anexarea Crimeii, care i-a oferit controlul asupra ambelor țărmuri.

Strâmtoarea Kerci permite intrarea în Marea Azov, unde se află mai multe porturi ucrainene foarte importante pentru țară, în special Berdiansk și Mariupol.