Comisia Europeană a lansat miercuri o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez, vizând de această dată regimul disciplinar al judecătorilor, adoptat recent în Polonia, și care "nu oferă garanțiile necesare pentru a-i proteja împotriva controlului politic", scrie AFP.

Polonia dispune acum de două luni pentru a răspunde acestor acuzații, a precizat executivul european, la anunțarea acestei faze preliminare a procedurii, care poate ajunge până la sesizarea justiției europene și impunerea de sancțiuni financiare.

"Principalul obiectiv al acestui regim disciplinar este, ca și pentru restul reformei judiciare, supunerea sistematică a judecătorilor controlului politic" al guvernului, a acuzat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Acesta a subliniat că deja au fost lansate anchete disciplinare împotriva judecătorilor "care au participat la dezbateri publice legate de reforma judiciară în curs".

Este o nouă etapă a relației încordate a Bruxellesului cu autoritățile de la Varșovia.

Vasta reformă judiciară poloneză este percepută drept o tentativă de subordonare a puterii judiciare de către PiS, partidul aflat la putere.

Comisia a lansat deja alte două proceduri de infringement împotriva Varșoviei, dintre care una în iulie 2017 pentru reforma tribunalelor și cealaltă în iulie 2018 legată de reforma Curții Supreme. În aceste două cazuri, absența unor răspunsuri satisfăcătoare din partea Varșoviei au condus la sesizarea Curții de Justiție a UE.

Aceste proceduri au loc în paralel cu altă procedură, mult mai dură și excepțională, denumită Articolul 7 din tratatul privind UE, declanșată de Comisie în 2017.

Acest mecanism nu mai fusese demarat niciodată în UE. El a fost însă activat și împotriva Ungariei lui Viktor Orban, în 12 septembrie, de această dată de către Parlamentul European.

Această procedură, denumită adeseori "opțiunea nucleară", poate ajuge teoretic până la retragerea drepturilor de vot în cadrul Consiliului Uniunii, instanța care regrupează statele membre.

Dar acest lucru pare foarte puțin probabil, în condițiile în care necesită un vot unanim al celorlalte state membre. Iar Budapesta și Varșovia au anunțat clar intenția de a bloca orice astfel de sancțiune.