Piloții avionului etiopian Boeing 737 MAX care s-a prăbușit luna trecută au urmat procedurile companiei Boeing în caz de urgență, dar au eșuat să recapete controlul asupra aeronavei, scrie Reuters, citând Wall Street Journal.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

Boeing a pus la dispoziție ghiduri pentru piloți, legate de închiderea sistemului anti-blocaj în cazul pericolului iminent de prăbușire în Indonezia, cu mai puțin de 5 luni înainte de accident.

Wall Street Journal a citat surse anonime care susțin că piloții au oprit sistemul anti-blocaj numit MCAS, care împingea botul avionului în jos la scurt timp după decolare.

Cu toate acestea, au repornit sistemul deoarece nu au reușit să stabilizeze manual avionul, iar repunerea sistemului în funcțiune a dus la prăbușire. În urma prăbușirii, 157 de persoane au murit, iar modelul 737 MAX este ținut la sol pe tot globul.

Raportul preliminar nu a fost încă eliberat de către autorități. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Transport al Etiopiei a declarat că prevederile legale internaționale permit 30 de zile de la dezastrul din 10 martie pentru ca raportul să fie prezentat.