Ministrul de Externe al Iranului susține că sancțiunile impuse de administrația Trump anul trecut au încetinit eforturile ajutoarelor din zonele lovite de inundații, în care aproape 60 de oameni au murit până acum, potrivit AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mohammad Javad Zarif a postat luni pe Twitter un mesaj prin care condamnă politica americană care privește Iranul. El a spus că sancțiunile impuse au împiedicat echipamente necesare intervențiilor de salvare să ajungă pe teritoriul iranian.

Secretarul de Stat al Statelor Unite a declarat marți că inundațiile arată cât de ineficient este regimul iranian de management în planificarea urbană și situații de urgență.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian susține că din cauza sancțiunilor americane, toate conturile bancare străine ale ramurii iraniene de la Crucea Roșie sunt închise și nicio entitate din afara țării nu poate transfera fonduri pentru cei afectați de inundații.

Autoritățile locale din zonele afectate au cerut în repetate rânduri mai multe elicoptere pentru a ajunge în locații izolate, iar serviciile pentru situații de urgență au sfătuit oamenii să amâne călătoriile din vestul și din sudul Iranului.

Guvernatorul Gholamreza Shariati a anunțat că cel puțin trei orașe, cu aproape 140.000 de locuitori, sunt pe cale să fie evacuate.