Liderul Adunării Naționale, Juan Guaido, a fost deposedat de imunitatea sa marți de către corpul legislativ, loial președintelui Nicolas Maduro. Această acțiune deschide calea către procesul de condamnare al liderului și către potențialul său arest pentru presupuse acte de violare a Constituției, potrivit AP News.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Administrația Trump a amenințat că va reacționa dur dacă Juan Guaido este vătămat, iar guvernul lui Maduro nu a luat încă măsuri concrete împotriva liderului opoziției. Cu toate acestea, votul de marți noapte a fost unanim.

Șeful partidului socialist și președintele Adunării Constituante, Diosdado Cabello, a acuzat opoziția de invitarea naivă a unei invazii străine și de prilejuirea unui război civil.

Întâlnirea Adunării Naționale Constituante a avut loc la o zi după ce judecătorul Curții Supreme Maikel Moreno a cerut corpului legislativ să i se retragă imunitatea lui Guaido pentru încălcarea ordinului de a părăsi țara, instigarea la violență de stradă și primirea unor fonduri ilicite din afară.

Constituția garantează imunitatea pentru oficialii aleși și obligă ca înainte de retragerea ei, aceștia să fie audiați în fața Curți Supreme. De asemenea, acțiunea trebuie să fie aprobată de Adunarea Națională. În cazul lui Guaido acești pași nu au fost respectați. ​