Cele două țări încearcă, mai întâi, să țină deschisă ușa către negocieri - dar un acord comercial între cele două capitale pare să fie din ce în ce mai dificil. Vice-prim-ministru chinez, Liu He, conduce din nou delegația chineză care se află de marți la Washington pentru a continua negocierile comerciale cu Statele Unite - într-un moment în care cea mai bună veste este că întâlnirile continuă - alternativa este că aceste întâlniri să ia sfârşit, având în vedere faptul că cele două părți se află pe poziții diametral opuse, potrivit Jornal Economico, citat de Rador.

Steven MnuchinFoto: Captura YouTube

Ultima întâlnire a avut loc săptămâna trecută în China, iar partea americană, condusă de secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că "am încheiat convorbiri constructive la Beijing". Dar, în mod concret, nimic nu a fost avansat.

Delegația americană, din care au făcut parte Mnuchin și reprezentantul pentru Comerţ, Robert Lighthizer, îl va primi acum pe vice-prim-ministru chinez, Liu He, la Washington, într-un cadru în care convorbirile trenează la nesfârşit, fără a părea că există mari șanse ca în aceste zile părțile să ajungă la un acord.

Cei doi președinți, Donald Trump și Xi Jinping, au convenit un armistițiu de 90 de zile, care a expirat pe 2 martie - exact acum o lună, dar care a fost prelungit pe termen nelimitat pentru ca cele două părți să încerce să ajungă la un acord.

Trump Chinei să pună capăt subvențiilor de stat pentru anumite industrii strategice, pe măsură ce conducerea chineză încearcă să transforme companiile țării în actori importanţi în activități vitale, cum ar fi inteligența artificială sau robotica, amenințând dominația SUA în acele domenii.

Beijingul nu a fost motivat să accepte propunerile Washingtonului, deoarece Casa Albă, în timp ce promovează aceste convorbiri, pe de altă parte, impune sancțiuni economice care împiedică dezvoltarea liberă a afacerilor.

Dar "încăpăţânarea" Washingtonului a avut deja repercusiuni pozitive asupra Casei Albe: blocul economic al Uniunii Europene, care părea să aibă mici rezerve în ceea ce privește extinderea afacerilor sale cu China, a adoptat brusc o poziție care a derutat mai mulți agenți.