Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, va merge joi la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, au anunțat serviciile sale marti. Va fi prima întâlnire dintre cei doi de la recunoașterea, pe 25 martie, de către președintele Donald Trump a suveranității israeliene asupra părții din Înălțimile Golan anexate de Israel. Ea va avea loc cu cinci zile înaintea alegerilor legislative israeliene cu rezultat incert, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Netanyahu și Putin au vorbit luni la telefon despre “subiecte regionale”, potrivit unui comunicat al biroului prim-ministrului israelian. Cei doi au stat de vorba și s-au întâlnit de mai multe ori de când Rusia s-a angajat militar în 2015 de partea regimului lui Bashar al-Assad la vecinul sirian al Israelului. Armata israeliană a efectuat în ultimii ani, potrivit unui fost șef de stat major, lovituri împotriva a mii de ținte iraniene și a mișcării libaneze Hezbollah, alți doi aliați ai regimului Assad. Ea a avut grijă să evite fricțiunile cu forțele rusești.

Dar relațiile s-au tensionat după ce baterii aeriene siriene au doborât din greșeală un avion rusesc într-o operațiune aeriană israeliană pe 17 septembrie 2018. 15 soldați ruși au fost uciși. Benjamin Netanyahu repetă mereu că nu va lasă Iranul, mare dușman al Israelului, să se folosească de Siria drept cap de pod militar.

Vizita lui la Moscova va avea loc în ultimele zile ale campaniei electorale pentru legislativele israeliene. Netanyahu, confruntat cu o serioasă concurență în persoana generalului Benny Ganz, își scoate în evidență statura internațională.