Diferența în sprijinul electoral între GERB și Partidul Socialist Bulgar (BSP) scade și este deja sub 1%. Dacă alegerile europene ar fi avut loc astăzi, 33,9% dintre alegători ar fi votat pentru GERB-UDF (Uniunea Forţelor Democrate) şi 33,4% pentru BSP, arată rezultatele ultimului sondaj al agenției sociologice Alpha Research, făcut cu două luni înainte de votul pentru Parlamentul European, potrivit Rador care citează Sega.bg.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

Sondajul reprezentativ la nivel naţional privitor la tendinţele din cadrul societăţii a avut loc în perioada 22-26 martie şi coincide cu dezvăluirile legate de achiziţionarea de către persoane ce ocupă diferite poziţii în carul puterii a unor apartamente ieftine şi cu demisiile ce au urmat.

Sociologii constată că scandalurile în curs de desfășurare și lipsa unor dezbateri reale privind problemele europene reduc participarea la vot. La sfârșitul lunii martie, doar 35% dintre bulgarii cu drept de vot susțin că vor merge cu siguranţă la alegerile pentru Parlamentul European. Aproape două treimi ezită, sau sunt ferm convinşi că nu vor vota.

După o anumită „separare“ a GERD de BSP, în luna februarie, decalajul dintre cele două forțe politice este acum aproape de neremarcat, iar distanța dintre ele este în eroarea statistică, spun sociologii. Motivul pentru acest lucru, potrivit autorilor studiului, este ușoara scădere, de aproximativ 1,5 la sută, a sprijinului electoral pentru GERB comparativ cu luna februarie, plecarea celor care doresc să voteze din rândul periferiei lor electorale mai largi ( aceasta se reduce la 14%, la un nivel mediu de 20-25 la sută la alegerile anterioare), mobilizarea pentru BSP și creșterea relativă a ponderii sale electorale la o participare redusă la vot.

Alianţa GERB-UFD atrage susţinerea a două treimi din fostul electorat al GERB şi a o pătrime din cei ai Blocului Reformator. BSP a reuşit să păstreze peste 80% dintre cei ce au votat cu ei în urmă cu doi ani.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) strânge 10,6% din votul potențial și este a treia forță politică, un participant sigur în Parlamentul European. Având în vedere rigiditatea alegătorilor de la MDL, o scădere a participării va crește povara mișcării și, asemenea a votului european din 2007, ar putea să îi apropie mai mult de GERB şi BSP, aflaţi în frunte, estimează sociologii.

Bulgaria Democratică, cu un vot de 5,1%, este încă puțin sub pragul de 5,88 la sută, necesar pentru a câștiga mandatul, arată rezultatele studiului. Partidele din coaliția "Patrioții Uniţi", care sunt evaluate separat, obținut următoarele rezultate: Organizaţia Revoluţionară Macedoneană Internă (VMRO) - 4,1%, Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei (NFSB) - 2,2%, Ataka - 2,1% dintre cei care au decis să se prezinte la urne. Astfel, ca partid care are cea mai mare şansă de a da un europarlamentar se conturează a fi VMRO, însă acest lucru - în opinia sociologilor - va depinde în mare măsură de capacitatea acesteia de a atrage o parte din votul celorlalte formaţiuni naţionaliste. Celelalte forţe politice pot obţine sub 2% din voturile efective., citează Rador.