În general, alegerile locale nu prezintă interes pentru lumea externă şi, de asemenea, nu influenţează prea mult politica externă. Acest lucru este valabil şi pentru Turcia, dar de această dată alegerile locale au fost urmărite cu atenţie de diplomaţii străini şi presa din străinătate, scrie Milliyet, citat de Rador.

Alegeri TurciaFoto: Captura YouTube

Primul motiv al acestui interes a fost faptul că alegerile locale s-au desfăşurat într-o atmosferă de alegeri generale, iar de-a lungul campaniei agenda a fost ocupată nu numai cu problemele legate de primărie, ci şi cu probleme naţionale precum economia, securitatea, politica externă.

Din acest punct de vedere, numeroase ţări au simţit nevoia să urmărească desfăşurarea alegerilor locale îndeaproape, în special discursurile legate de economie, securitate şi politică externă, au notat cu atenţie mesajele transmise.

O serie de probleme

O dată cu încheierea acestor alegeri, Turcia intră într-o nouă perioadă "fără alegeri", adică neîntreruptă, stabilă, de 4 ani şi jumătate. Acest lucru va oferi posibilitatea celor care se află la conducere să rezolve numeroase probleme de bază cu care se confruntă ţara.

Printre aceste probleme se află, bineînţeles, şi problema politicii externe. O parte din aceste probleme sunt legate îndeaproape de economia şi securitatea ţării, precum şi de democraţie.

Viitorul relaţiilor cu SUA se află în fruntea acestor probleme. Una dintre ele, dintre cele pe care le avem cu Washingtonul şi care așteaptă o rezolvare, este cum se va soluţiona disputa legată de sistemul de apărare S-400 şi avioanele F-35. Dacă în această problemă nu se va ajunge la un compromis există pericolul ca relaţiile turco-americane să ajungă la o fractură, cele două ţări să-şi facă probleme una alteia şi chiar să fie impus un embargou.

De altfel, pe agendă se mai află neînţelegerile care îşi au originea în susţinerea pe care Statele Unite o acordă PYD/YPG (Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK/Unitatea de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD - n.trad.) şi avertismentul adresat Turciei de a nu se implica într-o operaţiune în estul Eufratului. Dacă nici în această problemă nu se va ajunge cât de curând la o înţelegere, ar putea să apară o situaţie care să genereze consecinţe grave.

Mai sunt multe probleme importante cu care Turcia trebuie să le rezolve în această nouă perioadă. Conflictul legat resursele de gaze naturale din Mediterana de Est, subiect care generează riscul unor confruntări cu ţările vecine. Normalizarea relaţiilor Turciei cu Uniunea Europeană este un alt subiect important de pe agendă. Subiect ce este legat de accelerarea de către Turciei a procesului de democratizare a ţării.

Căile de soluţionare

Noua perioadă oferă Ankarei posibilitatea de a se apleca cu o nouă abordare asupra problemelor de politică externă. Înainte de toate, este benefic să tratăm problemele folosind un stil mai flexibil şi mai conciliant. Este necesar să evidenţiem poziţia Turciei nu printr-o atitudine şi un limbaj agresiv, ci într-un mod mai liniştit şi cu argumente raţionale. Scopul nu este să continuăm disputa, ci să ajungem la o soluţie prin reconciliere, să nu uităm asta.

Scopul politicii externe turce a fost întotdeauna să păstreze echilibrul. În conjunctura de astăzi este important să nu-ţi strici echilibrul faţă de diversele forţe şi grupuri, să nu ai ieşiri extreme care nu sunt necesare. Cu alte cuvinte, în timp ce îşi creează noi legături în politica externă, Turcia ar trebui să-şi continue şi relaţiile existente. Pe scurt, obiectivul strategic în această nouă perioadă ar trebui să fie soluţionarea problemelor pe cale paşnică şi dezvoltarea multilaterală a relaţiilor.