Președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a acuzat marți într-un interviu pentru un post local de radio că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, "a încălcat în mod repetat" termenii azilului politic, acesta trăind de aproape şapte ani în ambasada de la Londra a Ecuadorului, relatează Mediafax citând Reuters.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

Moreno, intervievat de Asociația Ecuadoriană a Radiodifuzorilor, a declarat că Assange nu are dreptul să "spargă conturi private sau telefoane" și nu poate interveni în politica altor țări, în special a celor care au relații de prietenie cu Ecuadorul.

Moreno a făcut comentariile depre Assange după ce fotografii private ale lui și ale familiei sale, de când trăiau în Europa, au fost difuzate pe social media. Deși Moreno nu l-a acuzat direct pe Assange pentru acest lucru, guvernul a transmis că a crezut că fotografiile au fost distribuite de WikiLeaks.

"Dl. Assange a încălcat acordul pe care l-am încheiat cu el și cu avocatul său de prea multe ori", a declarat Moreno în interviul din orașul Guayaquil. "Nu este vorba de faptul că nu poate vorbi și exprima liber, dar nu poate minți, cu atât mai mult să spargă conturi private sau numere de telefon", a adăugat acesta.

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde autoritățile au vrut să îl pună sub acuzare în cadrul unei anchete de abuz sexual. Această măsură a fost ulterior abandonată, dar Assange se teme că ar putea fi extrădat pentru a face obiectul unor acuzații în Statele Unite, unde procurorii federali investighează WikiLeaks.