Premierul Stephen McNeil a propus marți un proiect de lege care va face din Nova Scoția prima jurisdicție din America de Nord în care consimțământul va fi considerat prezumat pentru donarea de organe și țesuturi. Provincia va avea la dispoziție de la 12 la 18 luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a se pregăti pentru efectele sale, conform CBC News.

SpitalFoto: AGERPRES

Oamenii vor avea în continuare opțiunea de a renunța la statutul de donator de organe.

Directorul programului de donare de organe al provinciei, Dr. Stephen Beed, a declarat că această decizie va însemna mult pentru populație și pentru programul său.

Ideea consimțământului automat a început să prindă contur acum aproape 15 ani, iar țări precum Belgia și Spania deja utilizează acest sistem. Dr. Stephen Beed a atras atenția asupra faptului că schimbarea trebuie pregătită pentru ca fiecare persoană să aibă aceleași oportunități în ceea ce privește donarea, indiferent de locul în care aceasta trăiește.

Premierul Stephen McNeil susține că proiectul de lege răspunde unei dorințe a cetățenilor, observând că Nova Scoția are una dintre cele mai mari rate privind donarea de organe, dintre provincii.

Legea nu va trece imediat, iar Ministrul Sănătății, Randy Delorey, a declarat că autoritățile guvernamentale vor aloca o perioadă de 12 până la 18 luni pentru a educa publicul în legătură cu schimbarea legislativă. De asemenea, vor lucra cu angajații sistemului de sănătate pentru a obține susținerea necesară acestui program.