Judecătorul Curții Supreme din Venezuela a cerut luni legislatorilor să îi retragă imunitatea lui Juan Guaido, liderul opoziției, pentru a putea înainta procesul de condamnare al acestuia. Condamnarea ar fi urmarea unor presupuse încălcări ale legii de către acesta, în încercarea sa de a-l îndepărta pe președintele Nicolas Maduro, conform AP News.

Guaido la întoarcerea în VenezuelaFoto: Captura YouTube

Judecătorul Curții Supreme, Maikel Moreno, susține că Guido trebuie judecat pentru încălcarea interdicției de a părăsi țara în timpul turului său în America Latină, tur realizat pentru a ajunge în teritoriile care susțin o schimbare în guvernul Venezuelei. De asemenea, liderul opoziției este acuzat de instigarea la violență în ceea ce privește protestele de stradă și de primirea unor fonduri ilicite din afara granițelor.

Nu este clar când Adunarea Națională Constituantă pro-Maduro va lua în considerare propunerea de a-l priva pe Guido de imunitatea față de procedurile judiciare, pe care o deține ca lider al Adunării Naționale.

Guaido nu recunoaște legitimitatea Adunăriii Constituante sau a Curții Supreme, cerându-i, în continuare, lui Maduro să se retragă din funcție.

Juan Guaido a declarat luni la o universitate din Caracas că acum este momentul cel mai important în care oamenii trebuie să se unească și ,,să realizeze cea mai mare demonstrație de până acum, pentru a respinge ceea ce se întâmplă”.

Forțele de securitate l-au reținut pe Șeful de Personal al lui Guaido, dar nu au acționat încă direct împotriva sa. Zeci de țări îl susțin în momentul de față ca președinte interimar.

Între timp, oficialitățile guvernului american au declarat luni că vor face ,,tot ce este posibil” pentru ca un reprezentant al lui Guaido să ocupe locul Venezuelei în cadrul Organizației Statelor Unite ale Americii, un corp care promovează cooperarea economică, militară și culturală între membrii săi. Ambasadorul SUA, Carlos Trujillo, este optimist în ceea ce privește posibilitatea ca Gustavo Tarre să preia acest loc destinat Venezuelei, prin obținerea votului majoritar. ​