Statele Unite au suspendat livrarea în Turcia a echipamentelor necesare avioanelor militare multirol F-35, în contextul tensiunilor generate de cumpărarea sistemului antiaerian rus S-400, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

Washingtonul a înştiinţat Administraţia de la Ankara că nu va primi echipamentele asociate livrării avioanelor F-35 fabricate de compania Lockheed Martin, au declarat doi funcţionari americani sub protecţia anonimatului. Practic, livrarea tuturor echipamentelor necesare programului de instruire a piloţilor şi întreţinerii avioanelor F-35 a fost suspendată.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat să cedeze solicitărilor Washingtonului de a nu achiziţiona sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a respins vineri presiunile Statelor Unite care au rolul de a împiedica achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400, considerând că sunt "contrare dreptului internaţional". "Am semnat un acord cu Rusia, acest acord este valabil. Acum, suntem pe cale să discutăm despre modalităţile de livrare", a declarat ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu în cursul unei conferinţe de presă alături de omologul său din Rusia, Serghei Lavrov. "Faptul că se opune o ţară terţă intră în contradicţie cu dreptul internaţional", a precizat Cavusoglu.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze. (Mediafax)