Sarajevo va găzdui în septembrie prima sa Paradă Gay, au anunțat luni organizatorii, spunând că atmosfera din capitala Bosniei s-a îmbunătățit din momentul în care participanții unui festival queer au fost atacați în 2008 și în 2014 de către islamiștii radicali și huligani, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Bosnia va avea în sfârșit propriul Marș care va avea loc pe 8 septembrie în Sarajevo”, a spus Branko Culibrk, unul dintre organizatori, într-o conferință de presă.

”Acest marș va fi un protest față de inegalitate și încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ”, a spus el.

Legislația bosniacă interziceprintr-o manieră generală toate formele de discriminare, dar nu recunoaște uniunile homosexuale.

Autoritățile acestei țări care vrea să intre în Uniunea Europeană au promis că va recunoaște drepturile cuplurilor homosexuale, dar acest proces trenează. Electoratul principalelor partide politice este în mare parte conservator.

În 2008, 10 persoane, inclusiv jurnaliști, au fost rănite de către islamiști radicali și huligani care au venit să se opună organizarii unui festival queer în Sarajevo.

Peste 80% din cei aproximativ 340.000 de locuitori ai capitalei sunt musulmani. Bosniacii (musulmani) reprezintă 50% din cei 3, 5 milioane de locuitori ai Bosniei. Aproape o treime sunt sârbi (ortodocși) și 15% croați (catolici).

În 2014, huliganii au atacat participanții unui festival queer, rănind trei oameni aflați într-un cinematograf. Acest festival se derulează fără incidente de atunci.