Parlamentarii britanici încearcă din nou luni seară să găsească o alternativă la acordul de Brexit, urmând să se pronunțe asupra celui de-al doilea set de opțiuni la acordul prezentat de premierul Theresa May, după ce parlamentarii nu au reuşit să susţină niciuna dintre opţiunile alternative prezentate săptămâna trecută, relatează Reuters.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Prima rundă de voturi orientative, desfăşurată săptămâna trecută, s-a încheiat cu respingerea tuturor celor opt moţiuni supuse la vot, cele mai multe fiind acum propuse din nou de iniţiatorii lor, în aceeaşi formă sau puţin modificate.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a selectat pentru votul de luni patru propuneri dintr-o listă de 16 înaintată săptămâna trecută. Propunerile ce vor fi supuse la vot luni sunt:

- o ''moţiunea C'', prin care se solicită guvernului să negocieze o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană. Aceeași propunere a vot respinsă și săptămâna trecută cu o diferență de șase voturi.

- o ”moțiune D”, care cere un aranjament după modelul relaţiei Norvegiei cu UE și sugerează o ''Piaţă Comună 2.0'', ceea ce ar însemna atât rămânerea Regatului Unit în Piaţa Unică europeană, cât şi încheierea unui acord vamal cu UE. O foarte similară propunere a fost de asemenea respinsă săptămâna trecută.

- o ”moțiune E”, care presupune un referendum de aprobare a acordului Brexit înainte de a fi ratificat de Parlament. Aceeași propunere a fost respinsă cu 295 de voturi la 268.

- ”o moțiune G” spune că guvernul ar trebui să revoce articolul 50 pentru a anula Brexitul, dacă UE nu este de acord cu extinderea acestuia. Aceasta este o opțiunea mai detaliată a unei alte versiuni respinsă săptămâna trecută.

Aceste patru alternative sunt numite voturi orientative, asta înseamnă că acestea nu vor avea forță juridică, dar potrivit ministrului Justiției, David Gauke, ”trebuie luată în considerare cu foarte mare atenție voința Parlamentului”.

”Dacă Parlamentul votează cu o majoritate covârșitore împotriva părăsirii UE fără acord, dar votează pentru un Brexit mai bând, atunci nu cred că este sustenabil să spui că vom ignora poziția Parlamentului și vom părăsi UE fără acord”, a spus acesta duminică.