Succesul electoral al actorului ucrainean de comedie Volodimir Zelenski, care s-a calificat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 30, 2% din voturi, este observat cu o anumită bunăvoință de către ruși, mai ales că acesta a apelat la dialog cu Moscova. Kremlinul s-a pronunțat luni împotriva ”partidului războiului”, referindu-se la partidul actualulului președinte Petro Poroșenko, întrezărindu-se o preferință pentru Zelenski, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Desigur că nu vrem să vedem partidul războiului la comandă în Ucraina ci un partid care caută o soluționare treptată și reală a situației din sud-estul Ucrainei pe baza acordurilor existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care armata ucraineană și separatiștii pro-ruși se luptă de cinci ani în estul Ucrainei.

Conflictul a făcut ca aproape 13.000 de persoane să își piardă viața și continuă să facă ravagii în ciuda scăderii intensității de la semnarea acordului de la Minsk în 2015.

Partizan al unei orientări pro-occindentale, Zelenski, care se află pe prima poziție după primul tur al alegerilor, a spus că este în favoarea unor negocieri cu Rusia pentru a rezolva conflictul.

”Dacă mă întâlnesc cu domnul Putin, îl voi întreba ce compensație este dispus să plătească pentru teritoriile luate de la noi și pentru că i-a sprijinit pe cei care au participat la escaladarea conflictului în Crimeea și Donbas”, a spus el duminică.

Spre deosebire de el, președintele Petro Poroșenko a construit un zid în fața lui Vladimir Putin după ce a adus țara mai aproape de vest.

Peskov a spus luni că Kremlinul ”urmărește cu atenție declarațiile candidaților cu privire la viitorul Donbasului”, dar a refuzat să facă mai multe comentarii ”până când alegerilor nu se vor fi încheiat”.

Este prima reacție a oficialilor de la Kremlin cu privire la alegerile din Ucraina, dar rușii de rând îl văd pe actor ca pe o gură de aer proaspăt în criza dintre Rusia și Ucraina.

”În sfârșit o gură de aer proaspăt în mlaștina din Ucraina”, a spus un informatician de 23 de ani.

”Vorbește rusă, este amuzant și nu este corupt... pentru moment”, a spus partenera acestui, Irina, în vârstă de 21 de ani.

Poroşenko a spus că imediat după a doua rundă a alegerilor din 21 aprilie va începe să lucreze pentru recăpătarea suveranităţii Ucrainei asupra regiunii Donbas şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Rusia. El a promis, de asemenea, să facă tot posibilul pentru ca prizonierii din Donbas şi cei 24 de marinari reţinuţi în Rusia, în urma incidentului din luna noiembrie din Marea Neagră, să se întoarcă acasă.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), Zelenski a obţinut 30,2%, în timp ce Poroşenko, cu 16,7% din voturi, este cu peste 13 procente în spatele rivalului său.

Citește și: Alegeri prezidențiale în Ucraina: Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko, calificați în turul doi de scrutin