Secretarul de Stat american Mike Pompeo ceartă din nou Italia pentru aderarea la proiectul chinez al noii Căi a Mătăsii, definind-o "dezamăgitoare". Luigi Di Maio răspunde că "este vorba numai despre un acord comercial, ci nu politic", revendicând împreună dreptul suveran al Italiei de a-şi urmări propriile interese şi voinţa de a rămâne fidelă alianţelor, scrie La Stampa citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un detaliu privind vizita la Washington a vice-premierului ne ajută să înţelegem paradoxul existent în relaţiile dintre cele două guverne, cu administraţia Trump care pe de o parte ia în considerare Executivul de la Roma, dar pe de altă parte reuşeşte cu greu să ajungă la un acord concret pe diferitele dosare. Di Maio vroia o întâlnire la Casa Albă, dar se gândea la consilierul economic, mai potrivit pentru portofoliul său.

Washington, în schimb, a răspuns, propunându-l pe consilierul pentru securitate naţională, Bolton, foarte apropriat de preşedinte. Acesta a reprezentat un semnal de atenţie faţă de vice-premier, considerat drept un interlocutor-cheie, deoarece este liderul partidului majoritar în coaliţie. În acelaşi timp a subliniat şi că, în afară de raporturile economice cu Italia, pentru Casa Albă sunt importante cele geopolitice, unde acordul nu a fost întotdeauna solid în ultima vreme. Nu întâmplător, Bolton a comentat pe Twitter întâlnirea cordială cu Di Maio şi a subliniat cele trei subiecte discutate: Venezuela, China şi NATO. Sunt trei puncte asupra cărora există divergenţe, pentru că Roma nu l-a recunoscut pe preşedintele interimar de la Caracas, Guaidò; a aderat la Calea Mătăsii, în ciuda rezervelor americane explicite; şi nu a atins încă obiectivul de a investi 2% din PIB în apărare, care va fi în centrul discuţiilor la summitul Alianţei Atlantice programat la Washington pe 3 şi 4 aprilie.

Di Maio a descris astfel întâlnirile sale în capitala SUA: "Alianţa dintre Italia şi SUA este solidă. Am explicat că Italia este conştientă că trebuie să colaboreze cu aliaţii pentru a apăra infrastructura de riscuri şi ameninţări". Privind Calea Mătăsii, care îngrijorează Washingtonul şi datorită posibilităţii că Huawei ar putea primi sarcina de a construi noua reţea 5G, a adăugat: "Acordul cu China este doar un cadru transparent pentru viitoarele acorduri comerciale, şi l-am făcut înainte de alte ţări europene. Nu există niciun schimb. Şi nu există presiuni din partea SUA sau tonuri de tribunal sau de proces". Despre Venezuela a spus că Roma nu este pregătită să îl recunoască pe Guaidò, dar a clarificat că "noi nu recunoaştem nici măcar validitatea ultimelor alegeri prezidenţiale câştigate de Maduro şi considerăm că cetăţenii trebuie să se întoarcă la vot în mod legal şi transparent". Apoi, în ziua alarmelor lansate de directoarea FMI Lagarde şi de S&P, a vorbit despre economie şi a subliniat că exporturile italiene au crescut în special spre SUA, iar acest lucru confirmă importanţa pe care o dăm schimburilor cu America şi iniţiativelor pentru a atrage investiţiile sale.

Însă problema rămâne în divergenţele privind chestiunile de fond, precum raportul cu China. Aderarea Romei la Calea Mătăsii a afectat atât de mult Washingtonul încât miercuri, în timpul unei audienţe la Camera Deputaţilor, un deputat i-a cerut părerea lui Pompeo: "Este dezamăgitor de fiecare dată când o ţară se implică într-un comportament şi în interacţiuni comerciale cu China care nu sunt clare. Suntem întristaţi pentru că ne gândim că în final popoarele acestor ţări pierd", a răspuns.