Tunisia: Liderii statelor arabe încearcă să obţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind Înălţimile Golan

de S.A.     HotNews.ro
Luni, 1 aprilie 2019, 3:37 Actualitate | Internaţional


Steag - Liga Araba
Foto: Wikipedia
Liderii arabi reuniţi la Tunis au afirmat duminică că intenţionează să prezinte o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU împotriva deciziei SUA de a recunoaşte suveranitatea statului Israel asupra Înălţimilor Golan şi au promis să sprijine poporul palestinian în încercarea de a-şi crea un stat, transmite Reuters citat de Agerpres.

Conducătorii arabi, care se confruntă de o bună perioadă de timp cu disputa înverşunată din Golful arab şi sunt divizaţi în privinţa influenţei regionale a Iranului, a războiului din Yemen sau a revoltelor din Algeria şi Sudan, au căutat un teren comun după decizia Washingtonului de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

"Noi, liderii ţărilor arabe adunate în Tunisia ... respingem şi condamnăm decizia SUA de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Golanului", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

El a informat că ţările arabe vor prezenta un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU şi că vor solicită un aviz juridic din partea Curţii Internaţională de Justiţie în privinţa deciziei SUA. Înaltul oficial al Ligii Arabe a avertizat alte state să nu urmeze decizia Washingtonului.

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a comunicat liderilor arabi că ţara sa "respinge în mod absolut" orice măsuri care afectează suveranitatea Siriei asupra Înălţimilor Golan.

Preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi a declarat că naţiunile arabe trebuie să se asigure că la nivelul comunităţii internaţionale este înţeleasă importanţa cauzei palestiniene pentru naţiunile arabe.

În comunicatul final al summitului, statele arabe şi-au reînnoit sprijinul pentru iniţiativa de pace arabă care oferă Israelului pacea în schimbul retragerii din toate teritoriile ocupate în timpul războiului din 1967 şi au afirmat că vor urmări relansarea negocierilor de pace cu statul evreu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a avut o intervenţie în cadrul reuniunii Ligii Arabe din Tunis, a spus că orice soluţionare a conflictului sirian trebuie să garanteze integritatea teritorială a Siriei, "inclusiv Înălţimile Golan ocupate".

Summitul din Tunisia a reunit conducătorii Arabiei Saudite şi Qatarului, pentru prima oară de la ultima prezenţă comună cu ocazia reuniunii Ligii Arabe în 2017, când Riadul şi aliaţii săi au decis boicotarea politică şi economică a conducerii din Doha.

Dar părăsirea bruscă şi nemotivată a reuniunii la vârf din capitala tunisiană la scurt timp după începerea acesteia de către emirul qatarez Şeic Tamim bin Hamad al-Thani sugerează că rivalităţile nu sunt uşor îngropate.

Emirul Qatarului a părăsit reuniunea la nivel înalt la scurt timp după ce secretarul general al Ligii Arabe a lăudat modul în care Arabia Saudită a gestionat anul trecut preşedinţia rotativă a Ligii Arabe, aşa cum s-a putut observa în transmisia televizată în direct a evenimentului.

Agenţia de ştiri qatareză nu a informat despre motivul plecării emirului, dar agenţia de ştiri tunisiană TAP a transmis că restul delegaţiei Qatarului a rămas.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt acuză Qatarul de susţinerea terorismului şi cultivarea de relaţii cu Iranul, acuzaţii respinse de Doha.

Blocul statelor arabe a respins eforturile de mediere din partea Kuweitului şi a SUA, care au cerut statelor arabe din Golf să se unească pentru a contracara influenţa iraniană în regiune.

În comunicatul final al reuniunii se afirmă că statele arabe au solicitat ca legăturile cu Iranul "să se bazeze pe bună vecinătate, neamestecul în afacerile interne, nerecurgerea la forţă sau ameninţări şi abţinerea de la practici şi acţiuni care ar submina încrederea şi stabilitatea în regiune".

Statele arabe au poziţii diferite şi în privinţa altor subiecte, precum modalitatea de a se raporta la protestele care au izbucnit în regiune începând cu 2011. Preşedinţii Sudanului şi Algeriei, unde populaţia protestează împotriva guvernului, nu au participat la summit.

Participarea Siriei a fost suspendată din Ligă în 2011, pe motivul înăbuşirii protestelor de la începutul războiului civil. Potrivit Ligii Arabe, nu s-a ajuns încă la un consens care să permită revenirea asupra decizie de suspendare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

447 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Stai să vedem (Luni, 1 aprilie 2019, 4:16)

  Amerlocu [utilizator]

  Deci țările arabe intenționează să scoată o rezoluție a comsiliului de securitate al ONU împotriva unei decizii a președenției SUA de a recunoaște un fapt. Așteptăm cu interes propunerea de rezoluție a ONU împotriva limitelor de viteză pe șoselele din Nebraska.:)

  Probabil că se și așteaptă să nu fie un veto al SUA și ca amabasadorul american la ONU să voteze împotriva țării sale. Cred că liderii arabi s-au apucat să bea vârtos în ultima vreme.:)
  • -2 (4 voturi)    
   diferente (Luni, 1 aprilie 2019, 6:17)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Nebraska e in US, Inaltimile Golan, nu sunt ;)
   Dar da, ai dreptate. E mai mult un exercitiu de imagine, pentru ca us of a nu vor vota impotriva propriei batjocoriri a dreptului international.
   • 0 (2 voturi)    
    Mici diferențe (Luni, 1 aprilie 2019, 13:55)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Dacă SUA are chef pot recunoaște existența omuleților verzi de pe Marte. Simplul fapt că un guvern recunoaște ceva sau nu e o acțiune unilaterală.

    De exemplu Românuia, Spania , Grecia , Slovacia și Cipru nu recunosc existența Kosovo în timp ce majoritatea țărilor lumii o recunosc. Ar trebui votate rezoluții ONU împotriva clor 5 state.?!
    • 0 (0 voturi)    
     tu faci misto? (Luni, 1 aprilie 2019, 23:20)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     In cazul asta, a se mai scuti cu "campionii democratiei" sau "rule of law". C.rve virgine.

     Impotriva a 5 (CINCI)? Seriooos? Sunt 193 al UN + 2 cu statut de observator, si in decembrie 2018 108 sau 109 recunoscusera kosovo. 5 ziceai? Majoritatea pentru ca un pic peste 50% si "convinse" de metoda stick and carrot a lu' uncle sam?

     Lasa-ma sa ghicesc, traiesti in state si ai inceput sa te naturalizezi la nivel de cunostinte, servite numai de msm, si de logica, nu?
 • +1 (3 voturi)    
  Stimate dom' Nevermind, (Luni, 1 aprilie 2019, 9:18)

  A.Corneliu [utilizator]

  Probabil ca stii deja ca Israelul nu va renunta niciodata si in nicio situatie la Inaltimile Golan.

  Podisul Golan, un petec de pamant de 1500 kmp, nu poate fi in niciun caz predat unui stat inamic, care prin ideologia sa neaga pur si simplu existenta Israelului si dreptul sau de a exista.
  In plus, Siria este vasala politica si militara a Iranului, ai carui conducatori s-au angajat oficial sa nimiceasca Israelul.

  Podisul Golan e vital pentru aparatea insasi a existentei Israelului, fiind punctul din care nordul tarii poate fi bombardat si invadat cu usurinta.
  Dealtfel pana in 1967 sirienii atacau zilnic localitatile israeliene, ucigand si impiedicand viata normala. Iar daca in razboiul din 1973 prin care s-a incercat din nou lichidarea Israelului podisul s-ar fi aflat in mana Siriei, nu stiu daca Israelul ar mai fi existat.

  Tinand cont de adancimea strategica aproape zero a Israelulul, nicio decizie ONU nu-l va putea forta sa renunte la aceasta mica dar esentiala zona strategica.
  • -1 (3 voturi)    
   clasic (Luni, 1 aprilie 2019, 10:28)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   Pe logica asta, fiecare isi ia ce are nevoie, nu? Niiice...

   Tot asa avea nevoie si hitler de Lebensraum. Sunteti muult mai rai ca el, pentru ca sunteti versati above perfection.

   putin isi ia sanctiuni tot pentru un petec de pamant strategic, Crimeea, si voi le impuneti prin marioneta voastra. Marfa :))))

   Lagarul de exterminare in aer liber numit Gaza, tot Lebensraum, nu?

   Cat fariseism...
   • -1 (3 voturi)    
    subliniere (Luni, 1 aprilie 2019, 12:45)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Fiecare care poate (nukes) isi ia ce are nevoie.

    Nu de alta, dar poate intelege careva ca vreun stat fara asa ceva, are vreun "drept" de genul asta :D
   • 0 (2 voturi)    
    Siria e un stat artificial (Luni, 1 aprilie 2019, 14:08)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Frontierele sale au fost trasate=e în mod arbitrar de puterile coloniale (Franța și Anglia) în 1918-1919. La fel și Israelul. Siria ți-a proclamat indepenedența în 1945. Israelul în 1948. Siria și alte 4 țări arabe au atacat Israelul încă din prima zi a independeței sale. Au luat-o pe cocoașă. Tările arabe au mai provoc alte 4 războaie împotriva Israelului de-a lungul rimpului și le-au pierdut pe toate.

    Siria este practic în răboi cu Israelul din 1948. Rimp de 19 ani cât a avut acele înălțimi a bombardat în mod arbitrar cu artileria așezările rurale din Israel omorând civili. În 1967 din cauza lașității și prostiei soldațoilor arabi acele înălțimi strategice au fost pierdute. Mi se pare normală anexarea lor de la o țară ce ti mp de decenii a dovedit că susține terorismul de stat.

    Israelul a propus în 1967 „pământ contra pace”. Returnarea tuturor teritoriilor arabe ocupate contru unui tratat de pace în zonă Țările arabe au rsspins oferta cu dispreț clamând că singura opțiune pentru ele e distrugerea Israelului și „1înecarea în mare a tuturor evreilor ce scapă nesugrumați.” Exact așa suna rezoluția ligii arabe de la Khartoum.

    Siria le-a avut timp de 19 ani. Israelul timp de 52 de ani. Sirienii refuză în continuare să facă pace dar nici nu sunt în stare să câștige războiul, Agresorul merită pe deplin pedepsit. Și este.
    • 0 (0 voturi)    
     :))))) (Luni, 1 aprilie 2019, 23:30)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Deci daca am nevoie de ceva de la tine si tu, sau mai bine unul dintre parintii tai, s-a "dat rotund", ciuciu proprietati.

     Vezi cum a fost facut din pix Israelul si populat fortat, cumparandu-i, zburandu-i sau exterminandu-i pe locali.

     Apropo de facut din pix, uita-te de curiozitate pe componenta demografica a zonei la 1900 si 1945, ca sa intelegi de ce s-au supi arabetii ;)
     Bonus: uita-te la cea de acuma si o sa vezi rezultatul exterminarii prin diferite metode, inclusiv fizice. Dupa cum spuneam, hitler era mic copil. Pe de alta parte, evreii joaca long term, step by step. Chiar daca nu sunt de acord cu scopul (ciordeala cu japca) si metodele, de multe ori abjecte si criminale, bravo pentru determinare. In Romania nu avem vreo strategie nici pentru ziua de maine si se sclavagesc "elitele conducatoare" la cine promite (nu da) mai mult sau cine pare mai smecher in parcare, incepand cu poporul ales sau us of a, dar nu numai.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by