Numele lui este Nikolai Patrușev și nu e nimeni altul decât favoritul lui Vladimir Putin la Kremlin. Este consilierul cel mai ascultat de Putin, "șoimul Kremlinului", care în toți acești ani a avut mereu ultimul cuvânt în fiecare gen de opțiune militară, înainte ca "ţarul" Federației Ruse să-și dea sau nu acordul pentru a continua să-şi desfășoare trupele în teren, scrie Il Giornale citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

De fapt, se pare că nici o decizie strategică nu ar fi fost luată fără evaluările exacte ale fostului comandant al serviciilor secrete, care a împărtășit cu preşedintele Putin o carieră strălucită în fostul KGB a Uniunii Sovietice și apoi în FSB.

De la intervenția delicată în Siria - prima intervenție militară rusească într-un teatru unde Statele Unite și NATO erau deja implicate - la recenta criză venezueleană, toate aspectele principale referitoare la strategia militară trebuie să fie evaluate riguros de către fostul ofițer de informații care consideră Statele Unite și "revoluțiile colorate" ca fiind primele amenințări la adresa siguranței mamei Rusia. La strategiile militare pare că s-ar adăuga și așa-numitele "crime de stat", ordonate, potrivit Occidentului, de înalţii funcţionari de la Kremlin și executate în conformitate cu vechea tradiție sovietică de către serviciile secrete, sarcini care cu siguranţă au trecut mai întâi pe la biroul lui Patrușev.

Dintre aceste crime comandate face parte şi asasinarea fostului colonel al serviciilor de informații, Aleksandr Litvinenko, otrăvit la Londra cu poloniu radioactiv turnat într-o ceașcă letală de ceai comandată la un sushi bar din Piccadilly. S-a întâmplat în 2006, iar el era la conducerea serviciilor secrete.

Din câte se pare, comandantul Patrușev ar avea o mentalitate tipică Războiului Rece, foarte asemănătoare cu cea a președintelui Putin, care a fost şi el mult timp membru al serviciilor de informații rusești și cu care împărtășește şi orașul natal: Sankt Petersburg. Ambii sunt înscriși în serviciile secrete din anii 1970 şi se cunosc de peste trei decenii. Ofiţerul KGB și apoi de contraspionaj Patrușev i-a succedat lui Putin la conducerea serviciilor secrete din Moscova în 1999 (Putin a fost doar un an șeful FSB), pentru a fi apoi numit, la sfârșitul mandatului, în 2009, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Când Putin a venit la putere, în 2000, printre numele persoanelor în care avea cea mai multă încredere se afla şi cel al lui Nikolai Patrușev, iar alături de el, alţi 4 directori și funcţionari ex-KGB. Printre aceştia, Serghei Ivanov, adjunctul lui Putin pe vremea când se afla la conducerea FSB, apoi ministrul de externe și Igor Sechin, aflat acum la conducerea gigantului petrolier Rosneft şi considerat cel mai influent om din țară, după Vladimir Vladimiroviț.

Aceşti trei oameni de încredere ai ţarului ales aparțin aceleiași caste, cea a "silovicilor" - în detrimentul oligarhilor care l-au susținut inițial - adică a celor care au făcut parte din conducerea militară sau din spionajul rusesc. Bărbaţi consideraţi de Patrușev însuşi ca fiind "noua nobilime" rusă, servitori ideali ai statului care au atins cele mai înalte nivele de inteligenţă şi care nu îşi fac munca pentru bani, ci pentru "onoare şi mândrie", aşa cum a afirmat într-un interviu în 2000, când Putin a venit la guvernare iar el se afla deja în fruntea unuia dintre cele mai temute servicii secrete din lume.

La urma urmei, Rusia, așa cum se observă deseori, nu și-a abandonat niciodată tradițiile sovietice în anumite 'domenii'. Potrivit observatorilor, detractori ai "liniei dure" tipice liderilor securităţii ruseşti, noii silovici sunt în general conservatori, în majoritatea cazurilor anti-liberali, pregătiţi și chiar dispuşi să folosească forţa pentru a garanta securitatea și a-şi garanta controlul statului.