Elliott Abrams insistă cu presiunea internațională asupra lui Nicolas Maduro pentru să-l facă să părăsească puterea. În plus, el a spus clar că, dacă președintele va continua represiunea, Statele Unite vor lua măsuri, scrie El Mundo citat de Rador.

Elliott AbramsFoto: Flickr

Statele Unite continuă să insiste pentru o presiune internațională asupra lui Nicolás Maduro pentru ca, finalmente, acesta să renunțe la putere și pentru ca astfel să înceapă o etapă de tranziție care îi va permite Venezuelei să-și recupereze democrația. Acesta este motivul pentru care au insistat, vineri, să solicite Uniunii Europene (UE) și altor țări să se alăture eforturilor Washingtonului și să aplice noi sancțiuni împotriva regimului venezuelean.

Scopul final al acestor sancțiuni este acela de a-l forța pe Maduro să plece de la putere și, dacă este necesar, ar trebui să deschidă în mod logic un spațiu pentru a discuta termenii plecării sale. În fața unui astfel de scenariu, începe să se vorbească despre locul unde ar putea avea loc aceste conversații, iar Washingtonul pariază pe un proces de negociere în Venezuela.

Desigur, recunoaște Statele Unite recunosc că Spania ar putea fi "utilă" în această fază, după cum a explicat trimisul special al lui Donald Trump pentru Venezuela, într-o videoconferință organizată de Departamentul de Stat. Elliott Abrams nu crede că este necesar ca părțile să plece în străinătate pentru a negocia tranziția și a reamintit că, în trecut, alte țări din America Latină au făcut acest lucru în interiorul propriilor granițe.

"Cu siguranță, Spania ar putea fi utilă, Biserica din Venezuela de asemenea, dar eu tind să cred că discuțiile pentru o tranziție ar avea loc în Venezuela, probabil, cu ajutorul unor mediatori sau intermediari. Când mă gândesc la alte tranziții spre democrație din America Latină, din trecut, îmi amintesc că părțile au discutat de obicei în interiorul țării", a spus Abrams.

Pe 4 februarie, guvernul lui Pedro Sanchez s-a alăturat altor țări europene care au decis să-l recunoască pe liderul opoziției, Juan Guaidó, președintele interimar al Venezuelei. Propunerea Madridului a fost de se a menține prudența și să se convoace alegeri cât mai curând posibil, dar, deocamdată, Maduro nu a dat niciun semn că ar dori un nou scrutin.

Abrams a apărat din nou mișcările pe care Casa Albă le face pentru a facilita o soluție în Venezuela și că pariul său este în continuare Juan Guaidó. Idealul ar fi ca Maduro să demisioneze "chiar astăzi", dar acest lucru pare foarte puțin probabil și de aceea Statele Unite "vor continua să sprijine poporul venezuelean până când îşi va obţine libertatea".

Vineri, trimisul lui Trump a reiterat că nu există nicio dovadă că Maduro vrea să negocieze. "De multe ori el a făcut acest lucru pentru a trage de timp și pentru a divide opoziția. Singurul lucru care trebuie negociat cu Maduro sunt termenii plecării sale". Totodată, el a avertizat că dacă acesta ca continua pe calea represiunii, cum ar fi recenta arestare a lui Roberto Marrero, șeful de cabinet al lui Guaidó, Statele Unite vor lua măsuri pentru a face clar "prețul pe care îl va plăti".

În ceea ce privește sancțiunile, variind de la înghețarea activelor până la retragerea vizelor reprezentanților regimului, Abrams a negat că acestea au un impact direct asupra poporului venezuelean. "Nu avem nimic de-a face cu creșterea inflației, cu închiderea spitalelor sau cu aceste continue întreruperi de curent. Sancțiunile au fost impuse în urmă cu două luni și, în unele cazuri, nu au avut încă un efect", a mai declarat trimisul special.

În cele din urmă, el a reiterat faptul că Washingtonul va continua să preseze regimul pentru a permite ajutorului umanitar să intre în țară, deoarece, în timp, situația devine din ce în ce mai gravă. "Maduro folosește această asistență ca pe o armă politică, le-o dă susținătorilor săi, dar noi vom continua să lucrăm astfel încât ajutoarele să ajungă la cei care au nevoie cu adevărat", a concluzionat Elliott Abrams.