După ce Parlamentul a respins, pentru a treia oară, acordul Theresei May, Regatul Unit ar trebui să părăsească UE pe 12 aprilie. La câteva secunde după votare, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a postat un scurt mesaj pe contul său Twitter, anunțându-şi decizia de a convoca un summit extraordinar pe 10 aprilie, scrie ABC citat de Rador.

Donald TuskFoto: Captura video Facebook

La acest summit, Theresa May va trebui să anunțe dacă este de acord să plece fără acord din UE sau dacă solicită o nouă prelungire, care ar trebui acceptată în unanimitate. În momentul de față, data plecării a fost stabilită pe 12 aprilie la ora 12 noaptea, ora Bruxelles-ului.

"Având în vedere respingerea Acordului de retragere din Camera Comunelor, am decis să convoc un Consiliu European pe 1 aprilie", a spus Tusk într-o propoziție simplă care deschide toate ușile. Premierul britanic, Theresa May, ar trebui să clarifice dacă Regatul Unit dorește să-și amâne din nou divorţul de UE, deși, în acest caz, ea va trebui să decidă și dacă țara sa va participa la alegerile europene din mai, care reprezintă chiar punctul de plecare deoarece actuala situaţie de provizorat nu poate fi menținută în mod legal.

La rândul său, Comisia Europeană a spus că "de acum înainte scenariul unei ieșiri fără acord este probabil". Comunicatul executivului comunitar insistă că pregătirile pentru această eventualitate se desfășoară din decembrie 2017, astfel încât, în acest moment, "suntem gata" pentru această deconectare bruscă. Singurul punct încă în așteptare este regulamentul privind scutirea de viză pentru cetățenii britanici care călătoresc în UE și care nu a fost aprobat, deoarece în Parlamentul European este gestionat de un deputat britanic care refuză ca UE să menționeze Gibraltarul ca o colonie. De asemenea, Comisia avertizează că "avantajele acordului de retragere, inclusiv perioada de tranziție, nu există în acest scenariu fără acord". Fragmentarea acordului în bucăți trebuie să fie "exclusă în orice circumstanțe".