Candidații Partidului Justiție şi Dezvoltare (AKP, conservator-islamic), al președintelui Recep Tayyip Erdogan, la alegerile municipale desfășurate duminică în Turcia, conduceau în principalele două orașe din țară, Istanbul și Ankara, după numărarea a circa un sfert din buletinele de vot, informează postul de televiziune turc NTV, preluat de agenția Reuters.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

UPDATE 04.05: Principalul candidat al opoziției pentru alegerile la primăria din Istanbul susținecă a câștigat votul de duminică și că diferențadintre el și rivalul său din partidul AK (AKP) al președintelui Tayyip Erdogan este prea mare pentru a fidepășită. Vorbind reporterilor din Istanbul, Ekrem Imamoglu a declarat că datele partidului său au arătat că este imposibil din punct de vedere matematic pentru candidatul AK, fostul prim-ministru Binali Yildirim, să recupereze diferența. Anterior, Yildirim își declarase victoria în Istanbul.

UPDATE 02.55: Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat că partidul său AK pare să fi pierdut alegerile de primăvară din Istanbul, dar a adăugat că a rămas "numărul unu" în Turcia, conform Reuters. "În Istanbul, majoritatea districtelor sunt fie ale noastre, fie este o luptastrânsă. Ce înseamnă asta? Chiar dacă oamenii noștri au pierdut primăria, ei au dat districtele Partidului AK ", a spus el susținătorilor din Ankara. Erdogan a declarat, de asemenea, că partidul său vacontesta rezultatele oriunde este necesar și a adăugat că va lua măsurile necesare în ministere și instituții pentru a face sistemul de guvernare mai dinamic. El a spus că nu vor mai exista alte alegeri timp de patru ani și jumătate.

UPDATE 01.50: Conform președintelui principalului partid de opoziție din Turcia, citat de Reuters, candidații partidului său au câștigat în toate cele trei mari orașe ale țării în alegerile locale de duminică. Vorbind reporterilor de la Ankara, președintele Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a declarat că CHP a câștigat în Ankara, Istanbul, Izmir șiîn alte orașe, învingând rivalii din partidul AK al președintelui Tayyip Erdogan. Candidatul opoziției pentru primăria din Istanbul a declarat că este "foarte clar" că partidul său a câștigat votul în cel maimare oraș al țării. "Știu că am câștigat la Istanbul, este foarte clar", a declarat reporterilor candidatul Ekrem Imamoglu al partidului Partidului Popular Republican (CHP).

Potrivit NTV, inițial candidatul AKP la Primaria Istanbulului, cel mai mare oraș din țară, avea 51,8% după numărarea a 24,4% din voturi. Principalul său opozant, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP), avea 45,8% din voturi.

Candidatul partidului AKP conducea de asemenea și în capitala Ankara, cu 51,6% din voturi, după numărarea a 22,5% din totalul buletinelor de vot, potrivit NTV.

Erdogan, care domină politica turcă de peste 16 ani, în special datorită creșterii economice puternice din trecut, a devenit cel mai popular - dar și cel mai dezbinator - lider din istoria țării, comentează Reuters.

El a descris scrutinul de duminică drept o chestiune de supraviețuire pentru țară.

Totuși, sondajele indicau anterior că el ar putea suferi o lovitură electorală duminică, respectiv că partidul său, aflat la guvernare, este pe cale să piardă controlul capitalei Ankara și a celui mai mare oraș, Istanbul.

Cu economia intrată acum pe un trend de scădere după criza valutară în care lira turcească a pierdut o treime din valoare, votanții par pregătiți să-l pedepsească electoral pe Erdogan pentru modul de guvernare fără compromisuri, nota Reuters.

Circa 57 de milioane de persoane au drept de vot. Un tablou clar al situației va fi cunoscut probabil pe la miezul nopții.