Liderii arabi au condamnat duminică decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, într-un semn rar de unitate arabă pe fondul disputelor regionale, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un discurs susţinut în deschiderea summitului anual al Ligii Arabe de la Tunis, regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui ţară este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminică decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

"Subliniem din nou că respingem categoric orice măsuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan", a spus monarhul saudit.

Israelul a cucerit zona strategică Înălţimile Golan de la Siria în 1967, în urma războiului arabo-israelian. Israel a anexat acest teritoriu în 1981, deşi decizia nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

Luna trecută, Trump a semnat o proclamaţie care exprima sprijinul pentru suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, într-o ceremonie desfășurată la Casa Albă la care a participat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Chestiunea Înălţimilor Golan este o temă centrală a reuniunii de o zi a Ligii Arabe.

Preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi a avertizat la rândul său că gestul SUA va alimenta tensiunile regionale. "După cum recunoaşte comunitatea internaţională, acesta este un teritoriu arab ocupat", a spus Essebsi la summit.

"Ar trebui făcute eforturi pentru a pune capăt ocupaţiei şi a obţine securitate şi stabilitate, în loc să fie consacrată politica faptului împlinit, încălcând legitimitatea rezoluţiilor internaţionale şi ridicând nivelul tensiunilor în regiune", a adăugat el.

Liderul Ligii Arabe, Abdul Gheit, a fost și el foarte critic faţă de decizia lui Trump. "Ocupaţia este o crimă şi legalizarea ei un păcat", a spus Abdul Gheit la acelaşi summit.

Decizia lui Trump privind Înălţimile Golan a urmat după mutarea, anul trecut, a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, care a provocat furie în lumea musulmană.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad nu a fost invitat la summiturile Ligii Arabe după ce cei 22 de membri ai organizaţiei au suspendat ţara sa din Ligă în 2011, în semn de protest împotriva reprimării brutale de către forţele fidele guvernului său a revoltei pro-democraţie care a evoluat într-un război civil devastator.