Militanți din Fâșia Gaza au lansat duminică dimineață cinci rachete spre teritoriul israelian, la doar câteva ore după ce patru palestinieni au fost împușcați mortal de militarii israelieni în cursul unui miting de aniversare a protestelor săptămânale de la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeci de mii de palestinieni au participat sâmbătă la prima aniversare a protestelor de la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul, organizate de mișcarea islamistă Hamas pentru a încuraja revenirea refugiaților palestinieni pe teritoriul israelian. Forțele israeliene au folosit gaze lacrimogene și au deschis focul pentru a dispersa mulțimea care se apropia de gardul de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza. Patru manifestanți au fost uciși, iar alți peste 60 au fost răniți în cursul incidentelor violente de sâmbătă.

Un militar israelian și aproape 200 de protestatari palestinieni au murit în ultimul an în cursul confruntărilor de la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel.

Violențele din ultimele zile riscă să submineze eforturile mediatorilor egipteni de a stabiliza situația în zonă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care încearcă să obțină un al patrulea mandat consecutiv în fruntea Guvernului de la Ierusalim la alegerile legislative din 9 aprilie, este criticat de contracandidații săi în legătură cu politicile sale în privința regiunii palestiniene Fâșia Gaza. Netanyahu a fost forțat uneori să se bazeze pe mișcarea islamistă Hamas pentru menține calmul la frontiera sudică a Israelului, atrăgând astfel critici din partea opoziției de la Ierusalim.