Autoritățile malteze au pus sub acuzare trei imigranți, cu vârste între 15 și 19 ani, fiind acuzați de terorism după ce au deturnat o navă comercială, forțând căpitanul vasului să se îndrepte spre Malta, informează agenția DPA, citată de Mediafax.

Nava El Hiblu 1Foto: Emmanuel.L / ShipSpotting.com

Nava comercială El Hiblu 1 a preluat 108 migranți salvați de pe mare, dar unii dintre aceștia ar fi deturnat miercuri nava după ce li s-a spus că vor fi duși înapoi în Libia. În cele din urmă, forțele speciale au intervenit și au preluat controlul asupra navei.

Adolescenții, care au pledat nevinovați, sunt acuzați că au preluat controlul navei cu ajutorul forței și prin intimidare.

Potrivit legislației malteze, preluarea ilegală a controlului unei nave este considerată o acțiune teroristă și se pedepsește cu cel puțin șapte ani de închisoare, sentințele putând ajunge până la închisoare pe viață.

Pe de altă parte, cotidianul Times of Malta a relatat sâmbătă că poliția are unele îndoieli în legătură cu versiunea căpitanului în ceea ce privește derularea evenimentelor, existând indicii că acesta ar fi mințit că nu este în control pentru a primi acces în Malta.

Surse din cadrul autorităților au declarat că imigranții, disperați că vor fi aduși înapoi în Libia, au amenințat că se vor arunca în mare dacă nava nu se îndreaptă spre Malta.

Zeci de mii de imigranţi din Africa și Orientul Mijlociu, care încearcă să fugă de sărăcia şi violenţa din ţările natale, sunt adesea transportaţi în condiţii brutale, tranzacţionaţi între diferite reţele de trafic de persoane care extorchează bani de la imigranţi şi supuşi abuzurilor din partea bandelor criminale şi autorităţilor.