Irakul va trebui să se bazeze pe Iran pentru electricitatea sa timp de aproape trei ani, a afirmat vineri preşedintele parlamentului irakian, Mohammed al-Halbousi, exprimându-şi speranţa că Statele Unite vor continua să scutească Bagdadul de sancţiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administraţia Donald Trump caută să taie toate importurile din Iran, dar a acordat Irakului de două ori exceptări de câte trei luni pentru a continua să i se furnizeze energie electrică şi gaze iraniene, cu scopul de a evita noi manifestaţii de masă împotriva frecventelor întreruperi de curent.

"Sperăm că această dispensă va fi extinsă până când Irakul se va putea ţine în picioare din punct de vedere economic", a declarat Mohammed al-Halbousi la sediul United States Institute of Peace, cu prilejul unei vizite la Washington în cursul căreia a fost primit de mai mulţi responsabili americani, printre care vicepreşedintele Mike Pence.

Preşedintele parlamentului de la Bagdad a făcut cunoscut că Irakul importă 30% din energia sa, deşi are bogate rezerve de petrol, şi a subliniat că ţara sa are nevoie de aproape trei ani pentru a-şi dezvolta propriile capacităţi.