Scrisorile trimise de Albert Einstein, fizicianul evreu născut în Germania, care oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care omul de știință a trăit în perioada Holocaustului, au fost scoase la licitație joi, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

În trei dintre scrisorile scoase la vânzare, trimise între anii 1921-1939, Einstein vorbea despre rezistența evreiască în fața ascensiunii lui Hitler la conducerea Germaniei. Într-o scrisoare adresată surorii lui, Maja Winteler-Einstein în 1921, fizicianul anticipa Holocaustul. El i-a scris că a amânat o călătorie la München considerând că și-ar pune viața în pericol din cauza manifestărilor antisemite tot mai accentuate din zonă.

Într-o altă scrisoare din 1934, Einstein îi cerea primei sale soții să îi trimită bani pentru a avea grijă de copilul lor care suferea de schizofrenie. El îi spune că se restrânge cu cheltuielile "în modul cel mai extrem" pentru a se putea descurca. "Toate acestea sunt rezultatul nebuniei lui Hitler care a ruinat complet viețile tuturor celor din jurul meu ..." a scris Einstein, potrivit casei de licitații.

"Puterea de a rezista, care a permis poporului evreu să supraviețuiască mii de ani, s-a bazat în mare măsură pe ajutorul reciproc", a scris Einstein într-o scrisoare din 1939 adresată doctorului Maurice Lenz, în timpul persecuției evreilor și cu doar trei luni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Licitația pentru această scrisoare a pornit joi de la 12.000 de dolari. După ce a primit 23 de oferte, scrisoarea s-a vândut pentru 134.344 de dolari.

Se estimează că șase milioane de evrei au murit în mâinile naziștilor și aliaților lor în Holocaust. Einstein a militat pentru salvarea evreilor europeni dar a renunțat la cetățenia sa germană în 1933, când Adolf Hitler a devenit liderul țării și s-a mutat în Statele Unite.