​VIDEO INTERVIU Cum simte Brexit-ul un român stabilit la Londra de 50 de ani ”Nimeni nu spune adevăratele motive, de fapt britanicii se tem de orice le este străin!” - violonistul Alexander Bălănescu.

Vineri, 29 martie 2019, 21:54 Actualitate | Internaţional


Alexander Balanescu
Foto: Hotnews
Alexander Bălănescu este un artist român care trăiește din 1971 în Marea Britanie. A văzut și a simțit din plin transformările care s-au produs în toată această perioadă și consideră că Brexitul ascunde, de fapt, o teamă a britanicilor față de tot ceea ce le este străin.

”Trăim o cenzură pe care nimeni nu o admite, dar este reală. Nimeni nu discută despre motivele adevărate care se ascund în spatele acestui Brexit: de ce oamenii au votat așa și de ce este important ca Marea Britanie să facă parte din Uniunea Europeană”.

”Britanicii au chestiuni istorice nerezolvate. La partidele de fotbal cu Germania, parcă retrăiesc al Doilea Război Mondial”


Brexitul este o cutie a Pandorei, care arată teama britanicilor față de străini și față de alte culturi. Au chestii istorice, încă nerezolvate. De exemplu, atitudinea pe care o au față de Germania: de fiecare data când este un meci de fotbal între Anglia și Germania, parcă ei retrăiesc al Doilea Război Mondial. Pe britanici, acest lucru încă îi mai preocupă. Nu și-au dat seama cât s-au schimbat nemții, am lucrat foarte mult în Germania, a devenit – după părerea mea – unul dintre statele cele mai democratice, care luptă împotriva rasismului.

Un alt exemplu, sunt împotriva Franței. Imperiul britanic a deținut teritorii în Franța, sunt chestii istorice, foarte adânci, care nu s-au rezolvat. Acest referendum a deschis Cutia Pandorei, multe chestii au ieșit la iveală, dar nimeni nu are curajul să le spună. Există această frică fundamentală față de străini și față de ideile străine.

”Marea Britanie nu e atât de mare pe cât cred ei. Britanicii s-au schimbat mult după anii 70”

Am sosit în anii 70 în Marea Britanie, atunci era cu totul o altă atmosferă decât acum. S-a produs o schimbare radicală în timpul doamnei Margaret Thatcher, care era prim ministru. Ea a pus accentul pe individualism iar acest concept a fost combinat cu un mare accent pe naționalism. Pur și simplu, atitudinea oamenilor s-a schimbat. Acum, ei trăiesc un mit. Este vorba despre mitul acestui imperiu. Cred că britanicul de rând are acestă mentalitate că trăiește într-un mare imperiu, fără să admită că, de fapt, acest lucru este în fundal și în cazul Brexitului. Au această iluzie că Marea Britanie este ”mare”. De fapt, este o țărișoară destul de mică, nu este chiar atât de mare acum și nici nu cred că ar fi bine ca Marea Britanie să fie o insulă.„Cunosc foarte puțini oameni din Londra care au votat pentru separarea de UE”

Eu locuiesc în Londra, orașul a devenit o lume aparte. Este o societate cu multe grupuri etnice care se înțeleg foarte bine între ele și se apreciază. Cunosc foarte puțini oameni din Londra care au votat pentru Brexit. Am discutat si cu mulți oameni - pe care îi respect - care au votat Brexit și mi-au spus că își doresc independența legilor, independa economica, dar mi se pare o iluzie, nu se poate realiza acest lucru în ziua de azi, totul mi se pare atât de interdependent.

Conducerea Partidului Laburist, care este mai radicală acum, nu cred că are sufletul în Europa. Ei zic că Europa protejează marile companii și marile afaceri și merg pe linia asta.

”De ce imigranții polonezi sau români sunt acceptați mai greu? Tot din cauza fricii față de ceea ce nu cunosc!”


Indienii și arabii sunt acceptați mai ușor, au culturi asemănătoare Britanicul de rând este mai puțin tolerant cu ”instalatorul polonez” si cu ”căpșunarul roman” și îi acceptă mai ușor pe imigranții arabi sau indieni. Acesta este, de fapt, tot bagajul imperiului. Culturile din India, Australia, Canada sunt resimtite de englezi ca fiind mult mai apropiate de cultura și educația lor. Pe români sau polonezi îi acceptă mai greu pentru că au această frică față de ceea ce nu cunosc. Britanicii nu își dau seama de potențialul care există în Europa de Est.

”Ca artist, îmi e frică de Brexit. Vai de mine, ce birocratie o să fie!”

Brexitul va afecta în mod grav și lumea culturală. Spun sincer, îmi e frică. Este foarte important ca noi, artiștii, să putem să călătorim cu cât mai puține dificultăți, sunt atât de importante colaborările cu oameni din toate culturile! Ne gândim la menținerea echivalenței între sistemul de taxe, impozite, aspecte ce țin de securitatea socială. Vai de mine, ce birocrație va ieși din acest Brexit!
”Românii au reușit să schimbe mentalitatea britanicilor”

Nu există mari diferențe între românul care trăiește în țară și cel care locuiește în Marea Britanie. Cei care trăiesc afară muncesc foarte mult. ”Muncesc ca nebunii, sunt foarte harnici și își dedică aproape toată viața muncii lor” - susține Alexander Bălănescu. ”Românii din Londra au reușit să schimbe mentalitatea britanicilor Țin minte că în 2007, când România a devenit membră a Uniunii Europene, în presă au apărut titluri teribile, de genul ”Vin românii!” . Acum, atitudinea față de români s-a schimbat!”

”De fiecare dată când revin în țară, văd că se fac progrese!”

Vin de câteva ori pe an în România, dar de fiecare dată când ajung văd schimbările care sunt. Știu că sunt probleme în țară, dar se pot face multe lucruri. Noua generație e diferită de generația mea. Tinerii sunt mult mai liberi, creează...pot să spun despre progresele pe care le resimt în domeniul în care activez eu: în teatru și în film, România a ajuns la un nivel foarte înalt.

Cine este Alexander Bălănescu?

S-a născut la București, într-o familie de intelectuali. Și-a început studiile muzicale la vârsta de 7 ani, la școala de muzică din București. În 1969 emigrează împreună cu familia în Israel pentru că părinții săi, de profesie jurnaliști, nu s-au putut conforma politicii de atunci din România. A studiat la Academia Rubin din Ierusalim. În 1971, se mută cu familia la Londra.

A studiat la Trinity College of Music din Londra și la Julliard School of Music din New York. După terminarea studiilor, s-a reîntors la Londra, unde a activat în diferite grupuri, precum Capricorn, Music Projects, Gemini.

Este membru al cvartetului Arditti intre 1983 și 1986.
În 1979 preia conducerea orchestrei Michael Nyman Ensemble cu care va merge în turnee timp de 15 ani.

În 1987 își formează propriul cvartet de coarde, numit The Balanescu Quartet. A colaborat cu muzicieni precum Gavin Bryars si Michael Nyman, dar și cu personalități pop precum Pet Shop Boys, Kate Bush, John Lurie (liderul formației Lounge Lizards) și David Byrne (liderul formației Talking Heads). A scris muzica de film pentru producția regizorului Phillip Haas Angels and Insects.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23148 vizualizari

 • -12 (38 voturi)    
  oh, da (Vineri, 29 martie 2019, 22:18)

  xolv [utilizator]

  Socialismul globalist franco-german e mai bun decat liberalismul protestant!! Hai sa le dam lectii de democratie si capitalism celor care le-au inventat acum 200 de ani...
  • +18 (22 voturi)    
   Germania vs Anglia (Vineri, 29 martie 2019, 23:04)

   dan070 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    E clar ca nu putem compara socialismul franco-german cu liberalismul protestant...si cred ca omul nici nu a luat in calcul comparatia asta, este vorba doar despre mentalitatea britanicilor.
   Am avut posibilitatea sa lucrez temporar atat in Germania, cat si in Anglia. Din propria mea experienta, pot sa spun ca in Germania nu am avut niciun obstacol: mi-am vazut de treaba, am muncit legal, statul german nu m-a impiedicat sub nicio forma, din contra mi-a acordat cateva faciitati.
   In Anglia, nu mi-a fost atat de usor ca in Germania. Se uitau chioras la mine, plus anumite restrictii.
  • +8 (18 voturi)    
   Si uite ce frumos a ajuns UK (Sâmbătă, 30 martie 2019, 9:21)

   debrid [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   O stat in deriva care nu mai conteaza in politica mare.
 • -5 (27 voturi)    
  eu zic sa-i intelegem... (Vineri, 29 martie 2019, 22:42)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... ca la ce specimene au imigrat la ei, cam au dreptate...
 • -16 (30 voturi)    
  Ha, ha, ha...? (Vineri, 29 martie 2019, 23:07)

  Amerlocu [utilizator]

  Oare de ce trăiește domnul ăsta acolo în mijlocul unei națiuni atat de înapoiate și lipsite de înțelegere a lumii moderne?

  Să inteleg că îi ca părăsi pe amaratii ăia cu demnitate sau te pomeni ca ca sta acolo să le dea în continuare lecții?
  • +16 (26 voturi)    
   aroganta englezului (Vineri, 29 martie 2019, 23:13)

   razvandobritoiu1 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Sa fim seriosi, englezul de rand e destul de arogant. cum sa nu ii accepte pe indieni cand i-au avut ca sclavi atata vreme??
   Nu stiu mare lucru despre violonistul Alexander Balanescu, dar cred ca are dreptate. Englezii au o ura organica si impotriva nemtilor, si impotriva francezilor si asta tine mai degraba de istorie. Evident, sunt si exceptii..
   • -5 (27 voturi)    
    E treaba lor (Sâmbătă, 30 martie 2019, 1:35)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui razvandobritoiu1

    Nu-ți plac oamenii? Nu te du acolo. Când colo văd că e exact invers. Cu cât îi disprețuiesc mai tare pe oamenii din țara gazdă și cu cât se simt mai deștepți ca ei, cu atât se zvârcolesc mai are ca nu cumva să fie alungați din țara pe care o disprețuiesc și invidiază.

    Cea mai amuzantă fază e la mexicani. În Mexic te sufocă cu povești despre eroismul, inteligența, onestitatea, și noblețea mexicanilor față de prostia, grobianismul, și lașitatea gringoș-ilor. Cum ai trecut frontiera în țara aia minunată ai sentimentul că în nici 10 mile ai călătorit în timp vreo 40-50 de ani. Mizerie, sărăcie,. abrutizare, criminalitate, o corupție greu de imaginat. Vezi apoi că nu s-a inventat umilința și pericolul pe care mexicanii ăia nobili inteligenți să nu le înghjită ca apa doar pentru a ajunge în țara gringoș-ilor să mai slugăreasă un pic pe la obrujii ăia proști și răi.

    Exact așa e și cu engejii. Toți miluții ce se duc acolo să-și tâtie viața din niște fărâmituri se apucă să se dea rotiunzi.
 • -7 (17 voturi)    
  Pe puncte (Vineri, 29 martie 2019, 23:17)

  Setalcott [utilizator]

  A) Ne poate da exemplul vreunui popor in istorie care n-a avut o teama fata de tot ce le este strain?

  B) Suna asa de frumos sa fii marinimos cu oamenii astia care muncesc pe rupte si sa-i lasi in tara ta. Dar de ce muncesc asa pe rupte fata de britanici? Nu cumva pentru ca britanicii s-au obisnuit cu huzurul in timp ce strainii muncesc pentru ei? Munca nu mai e de nasul lor. Nu e asta un deserviciu adus o data poporului britanic rasfatat, apoi poporului emigrant folosit la muncile de jos pentru cativa banuti in plus spre a construi o tara care nu e a lor, si apoi tarii de emigrare, care e in declin demografic si ar avea nevoie de cineva care sa puna umarul sa o scoata din mizerie?

  C) Recomandarea specialistului in stiinte politice pentru presa romaneasca: "Dati oamenilor o sansa sa isi faca o opinie. Ceea ce faceti nu este onest, nu este profesionist. A escamota fapte, a substitui opinii si sabloane propagandistice, narative si meme, prezentarii realitatii factuale NU ajuta nimanui."

  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/2146732762061122?
  • +12 (20 voturi)    
   raspunsurile mele (Sâmbătă, 30 martie 2019, 1:44)

   dan070 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Tot pe puncte, incerc eu un raspuns.

   A) As face aici o lista, unde as trece popoarele care in istoria lor au avut tendinte de cotropire, de mărire a teritoriilor lor...incepand cu Imperiul Roman, continuand cu Germania nazista, etc..
   Daca vorbim despre teama de necunoscut, de tot ce e străin la un moment dat în jurul nostru, e cu totul altceva, cred ca fiecare om a experimentat-o cel putin o data in viata. Dar asta este o alta poveste, nu are legatura cu cazul de față.

   B) Britanicii nu au fost niciodata interesati de munca prestata de imigranti - fie ca sunt indieni, pakistanezi, arabi ori romani. Asta nu tine de disponibiliatea celui care face aceste munci, ci de mentalitatea englezului. (as spune chiar aroganta, uneori). La acest punct, avem opinii cat de cat asemanatoare.

   c)Aceasta reprezinta ea insasi o opinie, venita din partea unui intelectual roman, care a trait cinci decenii in Anglia - timp în care a reusit sa isi dea seama exact cum sta treaba acolo; omul a spus ce a constat. Atat. Ca nu esti de acord cu ceea ce spune, asta e o alta poveste. Întâmplător, și eu am aceeasi părere ca el. Englezii chiar se simt ca facand parte dintr-un mare imperiu, de multa vreme destramat....
 • -3 (19 voturi)    
  Ce nu se stie (Sâmbătă, 30 martie 2019, 11:30)

  CipCC [utilizator]

  In Europa se duce o politica de inlocuire a populatiilor existente , planul Pan Europa a lui Kalargi, un plan si chiar un premiu anual!
  Sa va uitati cine a castigat aceste premii in ultimii ani!
  Merkel, Macron, Tusk ( premiul se numeste Charlemagne Prize, puteti verifica).
  • +7 (17 voturi)    
   educa_te... (Sâmbătă, 30 martie 2019, 11:50)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   ...planul se numeste Kalergi si avea ca scop aducerea Europei unite pe picior de egalitate cu cele doua superputeri care deja se intrezareau in interbelic: USA si URSS.

   ignoranta nu este niciodata o scuza.
   • -4 (12 voturi)    
    Eu nu spun (Sâmbătă, 30 martie 2019, 17:24)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Nu am citit cartea lui Pan Europa!!!
    Cum multi de aici nu au citit si nu au studii juridice si-si dau cu parerea....
    Eu spun ce am citit si vazut pe internet, fragmente....
    Totusi inclin sa cred , vazand ce se intampla in Europa in zilele noastre ca este adevarat!
    • +2 (4 voturi)    
     Pe net se scriu multe prostii (Duminică, 31 martie 2019, 10:18)

     simex [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

     Daca crezi tot ce citesti dai dovada de o mare naivitate.
   • 0 (6 voturi)    
    URSS a fost supraputere?! (Duminică, 31 martie 2019, 1:31)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    cand s-a intamplat asta?

    URSS era la feudalism in perioada interbelica si nici acum nu e prea departe.
 • -12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 martie 2019, 16:44)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   Nu UE e de vina ca romanul nu tine cu tara lui! (Sâmbătă, 30 martie 2019, 19:41)

   gabisf [utilizator] i-a raspuns lui

   Ne merge rau datorita clasei politice romanesti, ei sunt cauza necazurilor noastre. De 30 ani avem acelasi partid care ne conduce, chiar si din opozitie conduce, pentru ca membrii lor sunt cei mai inventivi in a fura. Acolo sunt milionari in euro lucrand pe salarii de doi lei la stat. Asa ca nu mai da vina pe UE, cauta gunoiul in curtea noastra.
   • -3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 16:19)

    [anonim] i-a raspuns lui gabisf

   • -4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 16:33)

    [anonim] i-a raspuns lui gabisf

  • +7 (9 voturi)    
   ROmania este in lumea a 3-a (Sâmbătă, 30 martie 2019, 20:08)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui

   nu-i compara tu pe britanici cu romani.

   cat despre britanici, daca erau destepti conduceau lumea dar se pare ca vremurile lor de glorie au cam apus.
   • 0 (4 voturi)    
    pai au condus lumea (Duminică, 31 martie 2019, 11:50)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui John_english

    in 1930 la apogeu THE BRITISH EMPIRE acoperea 28% din terra - Razboiul 39-45 le a distrus imperiul pe care l-au preluat americanii
  • +12 (12 voturi)    
   Si nivelul de trai ? (Sâmbătă, 30 martie 2019, 20:39)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui

   Inainte de intrarea in UE era cam la jumatate fata de ce e acum. Compara cu tari din jur gen Serbia, Ucraina si vei realiza ca Romania a parcurs un drum lung pe care altii nu l-au parcurs inca. In rest, povesti de adormit copii cu sclavi pe plantatie. Am lucrat in firme romanesti, frantuzesti, americane. Nu as lucra niciodata intr-o firma romaneasca - mentalitatea patronilor, atitudinea, lipsa de respect fata de angajati astea sunt principalele probleme ale capitalului romanesc.
   • -3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 16:30)

    [anonim] i-a raspuns lui Maspp

  • +4 (8 voturi)    
   Mi-e mila (Sâmbătă, 30 martie 2019, 22:46)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui

   de tine.Sincer!
  • -5 (9 voturi)    
   Viitoarea Uniune Europeană ruso-germană (Duminică, 31 martie 2019, 0:21)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   nu e pe placul britanicilor. Au dreptate să plece.
 • +2 (10 voturi)    
  A urmărit cineva BREXIT? (Sâmbătă, 30 martie 2019, 23:05)

  SHEAPA [utilizator]

  Filmul Brexit. Apărut acum câteva luni. Tocmai l-am văzut pe HBO și am rămas mască.

  Manipulare în masă mai mare și mai perfidă decât experimentul Brexit nu cred că au suferit decât americanii lui Trump.

  Da, există o legătură. O veți vedea când urmăriți filmul.
 • +4 (12 voturi)    
  chestiuni istorice nerezolvate (Sâmbătă, 30 martie 2019, 23:10)

  cugetatorul [utilizator]

  Cate natiuni europene nu au chestiuni istorice nerezolvate cu alte natiuni europene; mai ales ca in Europa sunt peste 40 de state care ocupa o suprafata de marimea SUA care e un stat; pentru asta s-a creat UE, ca sa se previna viitoare probleme; impresia mea e ca UK vrea doar beneficiile UE si daca se poate sa aiba dreptul sa influenteze UE, dar fara sa cedeze nimic din suveranitatea proprie, ceea ce nu le va da nimeni.
 • +3 (5 voturi)    
  se tem pe naiba (Duminică, 31 martie 2019, 11:46)

  Toni_Romania [utilizator]

  le a ajuns cutitu la os, asta e tot
 • +3 (5 voturi)    
  un englez despre UE (Duminică, 31 martie 2019, 11:48)

  Toni_Romania [utilizator]

  discutie despre Ue

  David Gracie (UK)
  The Treaty which ultimately caused Brexit. We didn’t want a ‘European Union’. We only wanted a ‘European Economic Area’. Unfortunately, John Major didn‘t put this major change to our constitution and our sovereignty to the people in a Referendum. We had to wait until 2016 to tell our leaders what we thought of the E.U. which was foisted upon us.

  Jamez Frondeskias And what a farce Brexit has become :/

  David Gracie Yes - a farce because we in the UK have weak politicians who don’t believe in democracy, whilst the bully boys in the E.U. want to punish us to prevent the domino effect of other countries leaving. We should have said “We leave on 29 March 2019 and will trade on WTO terms. However, if you want a free trade deal, as we do, let’s talk...”
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 14:26)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Asta le e soarta popoarelor (Duminică, 31 martie 2019, 18:00)

  John M. [utilizator]

  la Est de Viena: viata sa le fie o comedie. La noi cum e?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by