Vaticanul a adoptat vineri o nouă legislație, cu scopul de a preveni abuzurile sexuale împotriva minorilor sau a persoanelor vulnerabile, îndeplinind o promisiune făcută Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului în 2013, conform Reuters.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Papa Francisc a aprobat azi adoptarea unor noi legi în ceea ce privește protecția copiilor împotriva abuzurilor sexuale. Acestea vor avea efect în interiorul Vaticanului, al altor instituții aflate sub autoritatea Sfântului Scaun de pe teritoriul Romei sau în cazurile în care sunt implicate corpurile diplomatice ale papalității, la nivel global.

Până în momentul de față, abuzul împotriva minorilor și al persoanelor vulnerabile intra sub incidența unor prevederi legale care variau, unele fiind chiar instituite în regim ad hoc.

Noua prevedere reprezintă un moment istoric, fiind prima dată când sediul central al Bisericii Romano-Catolice adoptă o politică unitară și riguroasă care să privească protecția copiilor.

Schimbările cadrului legislativ au fost emise în forma unei Scrisori apostolice, a unei legi formată din 12 articole și al unui ghid detaliat. Toate acestea vor influența personalul din cadrul Vaticanului și din cadrul structurilor instituționale asociate, precum instituțiile pontificale sau ambasadele.

Cu toate că pe teritoriul Vaticanului nu locuiesc mulți minori, aici se organizează un ,,pre-seminar”, în timpul căruia sunt găzduite ajutoarele de altar. Mai mult, instituțiile statului, cum ar fi muzeul, sunt vizitate de copii în fiecare zi.

,,Pre-seminarul” este locul unde unii preoți catolici din prezent au învățat în adolescență. În același timp, este și ținta scandalului de abuz sexual din 2017, în care un băiat a susținut că ar fi fost abuzat de un alt minor. El a declarat că abuzul a fost posibil din cauza supravegherii deficitare din partea adulților.

,,Pre-seminarul” este menționat și în unul dintre articolele noii legislații. Această lege comprehensivă reprezintă și îndeplinirea unei promisiuni făcută de Vatican în 2013, față de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului.

Noul text legislativ cere ca oficialii sau angajații Vaticanului condamnați pentru abuzul împotriva unui copil să fie concediați conturează proceduri pentru raportarea unui presupus abuz și impune o evaluarea mai atentă a celor care urmează să fie angajați, pentru a evita posibilii agresori.