Aproximativ un milion de algerieni au ieșit în stradă, vineri, în capitala Alger, pentru a cere demisia președintelui Abdelaziz Bouteflika, conform datelor furnizate de forțele de ordine de la fața locului, aceasta fiind cea mai mare manifestație de la declanșarea protestelor în această țară, în urmă cu șase săptămâni, relatează Reuters.

Proteste masive in AlgeriaFoto: Captura YouTube

Bouteflika este presat să demisioneze, după ce armata a cerut înlăturarea sa, aliații l-au părăsit, iar oamenii protestează de mai bine de o lună.

Aceste proteste, care s-au desfășurat atât la Alger cât și în alte orașe din țară, au fost provocate de decizia președintelui Bouteflika de amânare pe termen nedeterminat a alegrilor prezidențiale.

Scrutinul prezidenţial era programat pe 18 aprilie, dar, pe fondul protestelor din ultimele săptămâni, Abdelaziz Bouteflika a decis amânarea alegerilor şi a anunţat că nu va mai candida pentru al cincilea mandat.

Abdelaziz Bouteflika, care se află la putere de 20 de ani, a anunţat totodată că Guvernul algerian va fi remaniat. Conform agenţiei de presă APS, premierul Ahmed Ouyahia a demisionat şi a fost înlocuit cu Noureddine Bedoui, care până acum era ministru de Interne.

Cel puţin o persoană a murit, iar alte sute au fost rănite în cursul protestelor organizate în ultimele săptămâni în Algeria faţă de intenţia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru al cincilea mandat. Sute de mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a-i cere preşedintelui Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, să renunţe la planul de a candida în scrutinul din aprilie.