Trei dintre cele 11 activiste pentru drepturile omului din Arabia Saudită, reținute în mai anul trecut, au fost eliberate temporar joi, a anunțat agenția de știri SPA, iar surse apropiate au declarat că celelalte vor fi eliberate duminică, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Femeile din Arabia SaudităFoto: Captura YouTube

Unele femei, care se confruntă cu acuzații legate de activitatea pe care au desfășurat-o în calitate de activiste pentru drepturile omului și pentru contactele avute cu jurnaliști și diplomați străini, au declarat miercuri în fața unui tribunal din Riyad că au fost supuse la tortură în cele mai mult de nouă luni de detenție, potrivit unor surse familiare cu subiectul.

Detenția femeilor și știrile despre tratamentele la care au fost supuse au accentuat criticile Occidentului la adresa regatului.

"Instanța a indicat că eliberarea temporară a fost decisă după ce a studiat cererile depuse în timpul ședințelor de judecată", informează SPA.

Conform sursei citate instanța va continua să cerceteze cazurile, iar eliberarea acestora este condiționată de participarea la audiențele care vor avea loc până la adoptarea unei decizii finale.

Surse informate au declarat că cele trei femei eliberate sunt bloggerii Eman al-Nafjan, Ruqayya al-Mohareb și academiciana Aziza al-Yousef, în vârsta de 60 de ani.

Prețul feminismului în Arabia Saudită

24 iunie 2018 a fost un moment istoric pentru femeile din Arabia Saudită- acestea au primit dreptul de a conduce, scriu cei de la Amnesty International.

Cu toate acestea, cu doar câteva săptămâni înainte, mai multe apărătoare ale drepturilor omului care au susținut cu succes campania au fost arestate, inclusiv Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan și Aziza al-Yousef.

Această victorie pentru drepturile femeii pare să fi avut un cost foarte ridicat- autoritățile din Arabia Saudită au ales să reducă la tăcere femeile care au avut curajul de a-și cere și de a-și apăra drepturile.

Trei femei - Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef și Ruqayyaa al-Mhareb - au fost eliberate provizoriu pe 28 martie. Celelalte activiste arestate anul trecut rămân în continuare în detenție.

Potrivit mărturiilor, un total de 10 apărătoare ale drepturilor omului au fost torturate, abuzate sexual și supuse altor forme de maltratare în timpul primelor trei luni de detenție.

În noiembrie 2018, Amnesty International a aflat că mai multe femei au fost torturate în mod repetat cu șocuri electrice și prin biciuire. În luna ianuarie, un nou raport a fost făcut public de către organizație. În acesta se regăsește cazul unei femei căreia i s-a spus că membrii familiei sale au murit și a fost apoi lăsată să creadă asta în mod eronat timp de o lună întreagă.