"În 2009, când am preluat guvernarea, importurile din Germania au fost de două ori mai mari decât exporturile. După 2009 e invers şi aşa e în toate sferele", spus premierul Boiko Borisov, în discursul rostit la un forum al Camerei de Comerț și Industrie germano-bulgare. "Parteneriatul economic cu Germania este strategic, durabil, sigur", a declarat premierul bulgar, potrivit 24 Chasa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Borisov s-a referit la declaraţia prietenului său, Vucic, de miercuri, că o uzină este o luptă pentru Serbia. "Noi suntem mai reci. Avem disciplina respectivă". Borisov nu a ascuns că Bulgaria depune de asemenea eforturi imense. El s-a referit la consiliul monetar, care este o condiție prealabilă pentru cea mai mică datorie, o cotă unică de 10%, disciplină financiară. El a mai spus că a vorbit cu Mario Draghi, șeful Băncii Centrale Europene, care i-a spus că nu sunt probleme în Bulgaria.

"Şi în luna iulie, sănătoşi să fim, vom primi invitaţia pentru anticamera Zonei Euro", a spus Borisov.

În ceea ce priveşte noile uzine, el a declarat că şi-au luat angajamentul faţă de mari investitori aşteptaţi să construiască o linie de cale ferată, metrou, însă sunt luate angajamente "să fim tăcuţi". Borisov a mai spus că şi-au unit eforturile cu preşedintele Rumen Radev, în timpul vizitei preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, să lucreze pentru atragerea de mari investitori germani. În replică la o întrebare din partea unor investitori germani care sunt deja în Bulgaria, Borisov a declarat că s-a făcut mult timp reclamă Bulgariei ca stat cu lucrători calificaţi, însă ieftini. "Bine calificaţi, însă ieftini, a fost pentru noi o glumă proastă, iar aceşti lucrători calificaţi au mers acolo unde au fost plăţiţi bine". Şi a adăugat că în noile fabrici, în care se oferă salarii apropiate de cele ale europenilor, oamenii se întorc.

"Pe primul loc sunt salariile. Oamenii s-au obişnuit cu noile autostrăzi, cu metroul, acum vor ca salariile să crească. Bulgarii se compară cu austriecii, germanii, iar dacă nu vor fi majorate salariile, migraţia va continua", a mai spus Borisov.