Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat joi în unanimitate o rezoluție la propunerea Franței prin care finanțarea terorismului este condamnată ca fiind o crimă deosebit de gravă, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezoluția constrângătoare, redactată sub auspiciile capitolului 7 al Cartei ONU, poate legitima folosirea de sancțiuni pentru țările care nu se conformează.

Deși subiectul finanțării actelor și grupărilor teroriste a mai fost abordat într-o serie de rezoluții ONU după atacul de la 11 septembrie 2001 din SUA, măsura adoptată joi de către Consiliul de Securitate este prima rezoluție care tratează exhaustiv problema finanțării terorismului.

Rezoluția cere ca țările ,,să se asigure că legile și reglementările lor interne cataloghează finanțarea terorismului drept o infracțiune gravă”. Vladimir Vorokov, șeful ONU pentru combaterea terorismului, a declarat că rezoluția ,,apare într-un moment critic” în care teroriștii sunt finanțați atât prin canale legale, cât și prin canale ilegale.

Președintele Unității Speciale pentru Acțiune Financiară (FATF), Marshall Billingslea, susține că rezoluție nu îi va permite doar să pună presiune pe mai bine de 50 de țări pentru ca acestea să adopte astfel de legi, dar că aceasta îl va ajuta și să lupte împotriva plății de răscumpărare pentru grupuri precum Statul Islamic.

Billingslea susține că ,,statele nu trebuie să permită ca cei care iau ostatici sau teroriștii să profite de pe urma răscumpărării.” Astfel de plăți au devenit o sursă semnificativă de venit pentru ISIS, spre exemplu.

Potrivit FATF, care luptă împotriva spălării de bani și a finanțării terorismului, mai puțin de o cincime dintre țările lumii au legislație care să catalogheze finanțarea terorismului ca fiind o infracțiune.