Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in intenţionează să se deplaseze la Washington în perioada 10-11 aprilie pentru o întâlnire cu omologul american Donald Trump, a anunţat vineri Yonhap citând administraţia prezidenţială de la Seul, relatează Agerpres.

Donald Trump, Moon Jae-inFoto: Colaj foto

"Cei doi lideri vor purta discuţii aprofundate despre modalităţile de întărire a alianţei Seul-Washington şi de coordonare a poziţiilor pentru instituirea unui regim paşnic în peninsula coreeană printr-o denuclearizare completă", se arată în anunţul oficial.

Acesta mai precizează că vizita va fi prima întâlnire a celor doi lideri după eşecul reuniunii la nivel înalt a preşedintelui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong-un din Hanoi, de la sfârşitul lunii februarie.

Summitul s-a încheiat fără niciun acord din cauza diferenţelor de opinie privind domeniul de aplicare al denuclearizării şi suspendarea sancţiunilor de către Washington, aminteşte Yonhap.

Tot vineri, ministerul pentru unificare sud-coreean a anunţat că va încerca să organizeze în cursul acestui an o vizită la Seul a liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru participarea la un summit cu preşedintele Moon Jae-in, care să contribuie la îmbunătăţirea relaţiei transfrontaliere şi la deblocarea procesului de denuclearizare.

Sursa citată de Yonhap a mai informat că intenţionează ca astfel de summituri inter-coreene să devină regulate pentru a menţine o comunicare apropiată în vederea unei gestionări eficiente a oricăror probleme ar putea apărea.

În cadrul celui mai recent summit inter-coreean, al treilea de până acum, desfăşurat la Phenian în septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost de acord să efectueze o vizită la Seul la o dată apropiată pentru a participa la cel de-al patrulea summit cu preşedintele sud-coreean. Vizita liderului nord-coreean la Seul, prevăzută pentru sfârşitul anului 2018, nu s-a materializat însă.

După eşecul summitului Trump-Kim Jong-un din Vietnam, Coreea de Sud speră să medieze relaţia dintre Washington şi Phenian pentru a facilita continuarea negocierilor privind denuclearizarea.