Președintele Parlamentului venezuelan, Juan Guaido, care este și liderul opoziției, a fost revocat joi din funcție și declarat ineligibil timp de 15 ani, sub acuzația de corupție, au anunțat autoritățile venezuelane, citate de AFP. Guaido a respins imediat sancțiunea.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Controlorul general al Republicii Elvis Amoroso, însărcinat cu supravegherea transparenței administrației din Venezuela, a decis "să interzică exercitarea oricărei funcții alese cetățeanului (Juan Guaido) pentru durata maximă prevăzută de lege", a afirmat acesta, la televiziunea de stat.

Această durată este de 15 ani, a spus oficialul acestei instituții, apropiată de regimul lui Maduro.

Potrivit lui Amoroso, Juan Guaido nu justifică, în declarațiile de avere, o serie de cheltuieli realizate în Venezuela și în străinătate cu fonduri provenit din alte state.

"A realizat peste 91 de călătorii în afara teritoriului pentru un cost de peste 310 milioane de bolivari (94.000 de dolari la cursul actual), fără a justifica originea fondurilor", a argumentat el.

Fostul candidat la prezidențialele din 2013 Henrique Capriles a fost sancționat de aceeași manieră și declarat ineligibil, ceea ce l-a împiedicat să se prezinte la scrutinul din 2018.