Rusia a avertiza joi că militarii săi care au ajuns în ultimele zile în Venezuela, și a căror plecare a fost cerută de Donald Trump, vor rămâne "cât este nevoie" în această țară, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

A doua zi după avertismentul președintelui american, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a reafirmat că "specialiști" ruși se află la Caracas.

"Se ocupă de aplicarea acordurilor semnate în domeniul cooperării tehnice și militare. Cât timp? Cât vor avea nevoie. Atât timp cât este necesar pentru guvernul de la Venezuela", a spus ea.

Tonul nu încetează să urce între Washington, care îl recunoaște, alături de alte 50 de țări, pe Juan Guaido ca președinte interimar și cere plecarea lui Nicolas Maduro, și Moscova, care acuză SUA că organizează o lovitură de stat în această țară cu imense rezerve de petrol.

Aceste tensiuni au cunoscut un nou vârf după sosirea, în week-endul trecut, a două avioane rusești, un Antonov An-124 și un Iliușin Il-62, la Caracas. Potrivit presei locale, avioanele transportau 99 de militari si 35 de tone de material, sub comanda șefului armatei terestre, generalul Vasili Tonkoșurov.

"Rusia trebuie să plece", a spus Trump, la primirea în Biroul Oval a Fabianei Rosales, soția liderului opoziției Juan Guaido.

"Insist asupra faptului că nu este vorba decât de cooperare militară și tehnică. Prezența militară rusească nu este în niciun caz legată de posibila efectuare de operațiuni militare", a declarat tot joi atașatul militar al ambasadei Venezuelei în Rusia, José Rafael Torrealba Pérez, citat de agenția Interfax.

"Rusia nu a încălcat nimic, nici acordurile internaționale, nici dreptul venezuelan. Ea nu schimbă echilibrul de forțe în regiune și nu amenință pe nimeni spre deosebire" de Washington, a susținut Maria Zaharova.

Aceasta a calificat criticile oficialilor americani drept o "tentativă arogantă de a dicta unor state suverane cum trebuie să aibă relații între ele".

"Nici Rusia și nici Venezuela nu sunt provincii ale Statelor Unite", a mai comentat ea.