Statele Unite au apărat miercuri în Consiliul de Securitate decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, poziţie condamnată în unanimitate de cele 14 state partenere în cadrul reuniunii de urgenţă solicitate de Siria, informează AFP.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Siria a solicitat marţi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate consacrată Înălţimilor Golan într-o scrisoare ce descrie decizia SUA ca pe o "încălcare flagrantă" a rezoluţiilor Consiliului, în timp ce RPD Coreeană a dat publicităţii un comunicat de presă în care îşi exprimă susţinerea pentru 'lupta guvernului şi a poporului sirian de a recupera Înălţimile Golan ocupate", potrivit Agerpres.

Decizia președintelui american Donald Trump de recunoaștere a suveranității Israelului asupra Platoului Golan va ajuta la rezolvarea conflictului israelo-palestinian prin faptul că va înlătura incertitudinea, a declarat miercuri secretarul american de Stat Mike Pompeo, citat de Reuters.

„Considerăm că această decizie crește posibilitatea rezolvării conflictului dintre Israel și Autoritatea Palestiniană”, a declarat Mike Pompeo în Congresul american.

„Decizia inspiră claritate, ceea ce va înlătura incertitudinea în ceea ce privește modul în care vom proceda de acum încolo”, a adăugat secretarul american.

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni o ordonanţă executivă prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria. Donald Trump a semnat controversatul document la Casa Albă, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.