Susţinători guvernului chavist au înconjurat Adunarea Națională (AN) și au atacat deputați de opoziție și ziarişti marți după-amiază în capitala venezueleană, Caracas. Aceştia au aruncat cu pietre și dispozitive explozive în momentul în care parlamentarii părăseau clădirea. Unul dintre explozibili, potrivit unor relatări, a lovit mașina care îl transporta pe președintele interimar autoproclamat al țării, Juan Guaidó, provocând stricăciuni ușii vehiculului. Guaidó nu a fost rănit, potrivit O Globo, citat de Rador.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Potrivit Sindicatului Național al Profesioniștilor din Presă, ziarişti și deputați au fost asediați în Parlament, neputând părăsi AN din cauza amenințărilor așa-numitelor colective, grupuri de susținători ai președintelui Nicolás Maduro, care adesea merg înarmate.

"În mod surprinzător, grupurile violente au încercuit din nou palatul legislativ, agresând ziarişti și deputați în fața Gărzii Naționale" - a declarat deputatul Simón Calzadilla, evidenţiind faptul că grupurile ar fi fost înarmate cu ajutorul guvernului.

Incidentele au avut loc imediat după o sesiune în care Guaidó a respins sosirea unor militari ruşi în țară la sfârşitul săptămânii trecute, susținând că guvernul ar fi încălcat Constituția națională și a respins denunţurile lui Maduro, care acuză opoziția că a comis atacuri asupra sistemului de electricitate al țării, provocând pana de curent care afectează de luni cea mai mare parte a Venezuelei.

Potrivit AFP, membrii grupurilor - care au aruncat cu pietre în ziarişti și în deputați - au furat, de asemenea, telefoane mobile și echipamente ale unor ziarişti care lucrează în Adunarea Națională.

"Solicităm autorităților să garanteze activitatea jurnalistică", a denunţat într-un comunicat ONG-ul Spaţiu Public, o susţinătoare a libertății de exprimare, care numără 50 de arestări arbitrare ale unor ziarişti de la începutul anului 2019. "Omisiunea statului îl face responsabil pentru aceste acţiuni arbitrare și pentru atacuri".

O sursă contactată de cotidianul "El Nacional" a declarat că cei vinovaţi de atacurile de marți nu au erau chavişti care, în mod normal, jignesc deputații din opoziție la sfârșitul sesiunilor AN.

"Aceştia au agresat verbal și fizic parlamentari și ziarişti din apropierea Adunării. Mulți dintre aceștia au avut o atitudine foarte agresivă, au purtat cagule și le-au strigat deputaţilor "trădători de patrie".