Corespondentul cotidianului Financial Times a reusit sa ia un interviu lui Mihail Hodorkovski, fondatorul grupului Yukos, anunta presa rusa.

Publicatia britanica precizeaza ca, incepand cu 2003, cand Hodorkovski a fost arestat, jurnalistii nu au reusit sa obtina o intalnire cu fostul oligarh. Interviul a fost acordat la 3 februarie, in sala tribunalului din Cita, in timpul unei pauze de 40 de minute a sedintei.

Printre altele, fostul patron Yukos declara ca regimul lui Vladimir Putin foloseste legile pentru reglarea conturilor cu adversarii politici si in special cu oameni de afaceri precum el insusi. Intrebat daca succesorul lui Putin – Dmitri Medvedev – are capacitatea de a schimba situatia create, Hodorkovski a spus: “Cu greu imi pot imagina asa ceva. Totul este impotriva lui – traditia si modul de gandire al cetatenilor Rusiei, prcum si absenta in societate a unor forte in masura sa intreprinda pasii necesari pentru instaurarea legitimitatii. Tot ce putem noi face este sa speram”.

Hodorkovski l-a informat, de asemenea, pe corespondentul Financial Times, ca, din punctul de vedere al respectului fata de litera legii, Rusia este undeva in urma chiar si a Chinei. “O lege poate fi buna, dar poate fi si rea. Dar oricum ar fi, ea trebuie respectata, nu tratata in functie de dorinta anumitor personae”, a afirmat fostul oligarh.

In acelasi timp, Hodorkovski a declarat ca nu impartaseste pesimismul unora din politicienii autohtoni si straini care vorbesc despre o reducere continua a libertatilor democratice in Rusia. “Oamenii traiesc in libertate. Accesul la Internet este liber, oamenii pot calatori liber peste hotare”, a explicat Hodorkovski, adaugand ca, dupa parerea lui, “intoarcerea la trecutul sovietic este imposibila”.

“Sunt convins ca Rusia a fost si va ramane o tara europeana”, a afirmat fostul patron Yukos, aflat in inchisoare unde ispaseste o pedeapsa de opt ani.