Armata israeliană a publicat marți pe rețelele de socializare un videoclip din 2014, asigurând că este vorba despre tirurile de rachete și de obuze din Fâșia Gaza către direcția Israel, de noaptea trecută, scrie AFP. Agenția internațională de știri a verificat însă autenticitatea imaginilor și a descoperit că acestea erau vechi de patru ani.

Tiruri de rachete HamasFoto: Captura YouTube

Armata israeliană a asigurat că este vorba despre o „ilustrare” a acestor tiruri care ar proveni de pe un „site internet al Hamas”.

  • Ce trebuie verificat?

Pe conturile sale, Facebook și Twitter, în franceză, engleză și în spaniolă, însă nu și în ebraică, armata israeliană a publicat marți un videoclip cu trageri nocturne de zeci de rachete - imagini care erau încă online miercuri - asigurînd că videoclipul datează din noaptea de luni spre marți.

Acest videoclip, însoțit de legenda "pentru a vedea și auzi: Hamas trage o salvă de rachete către civilii israelieni în această noapte" a fost văzut de cel puțin 230.000 de ori miercuri pe diferite conturi.

  • Ce știm?

Tiruri de rachete au fost într-adevăr lansate în noaptea de marți spre miercuri din Gaza în Israel, fapt care a determinat o ripostă israeliană constând în lovituri aeriene în teritoriul palestinian. Incidentul a pus sub semnul întrebării fragilul armistițiu stabilit în urma unui nou acces la violență.

Un tir de rachetă dinspre Fâșia Gaza a rănit ușor șapte persoane în nordul Tel-Aviv-ului, luni seara. Avioane, elicoptere și tancuri ale armatei israeliene au lovit după acest incident zeci de obiective în Fâșia Gaza, un teritoriu situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană și supus unei blocade stricte.

Palestinienii au replicat și ei prin focuri de baraj cu zeci de rachete către teritoriul israelian, conform jurnaliștilor AFP.

Aceste tiruri de rachete ar fi ilustrate prin imaginile video distribuite pe conturile armatei israeliene. Filmate noaptea și de calitate slabă, imaginile arată 13 puncte luminoase care urcă spre cer.

În coloana sonoră a videoclipului se aude zgomotul rachetelor și un bărbat care țipă "Allah Akbar".

Pe Youtube și pe Facebook, AFP a putut să găsească cel puțin 51 de apariții, pe diferite conturi, a aceluiași videoclip publicat în jurul zilei de 15 iulie 2014 în plină operațiune israeliană care viza stoparea tirurilor de rachete și distrugerea tunelurilor din enclava palestiniană. Războiul s-a soldat cu 2.251 de morți de partea palestiniană, și a 74 de cetățeni israelieni, în mare majoritate soldați.

  • Care sunt concluziile?

AFP nu a putut să găsească sursa originală a videoclipului și nici nu poate preciza data exactă când au fost făcute filmările, însă ele datează din iulie 2014 și nu din noaptea de luni pe marți.

Contactată de AFP, armata israeliană a argumentat miercuri că imaginile au fost publicate pentru a "ilustra evenimentele care au avut loc în acel moment". Explicațiile în franceză, engleză sau spaniolă la aceste imagini scrie însă clar că au fost filmate "noaptea trecută".

Acest videoclip "a fost luat de pe site-ul Hamas unde organizația teroristă se bucura să expună modul în care terorizează cetățenii", a continuat armata israeliană, făcând trimitere la pagina Facebook în discuție.

Pe Twitter, un purtător de cuvânt a recunoscut miercuri, la jumătatea zilei, că armata a descoperit "după publicare" că este vorba de "imagini vechi" și a insistat că acestea au fost publicate pe o pagină Facebook apropiată de Hamas.