Vicepreședintele american Mike Pence a declarat ieri că dorește ca astronauții americani să ajungă din nou pe lună în cel mult cinci ani. Acesta dorește ca agenția spațială să trimită un echipaj la polul sud al Lunii, informează Associated Press, iar din echipaj va face parte, în premieră, și o femeie.

Mike PenceFoto: Flickr/ Michael Vadon

Pence susține că NASA trebuie să îndeplinească acest obiectiv ,,prin orice mijloace are la dispoziție”. Acesta a ținut un discurs la întâlnirea Consiliului Național Spațial, care a avut loc în Huntsville, Alabama. Pence a propus chiar folosirea echipamentului privat pentru a putea face această misiune realizabilă.

,,Este vremea să ne dublăm eforturile. Se poate întâmpla, dar nu se se va întâmpla dacă nu vom crește ritmul în care muncim”, a spus acesta.

În momentul de față, NASA nu poate gestiona o aterizare pe Lună mai devreme de 2028. Pence a recunoscut că agenția spațială va avea nevoie de mai multe fonduri și de resurse umane pentru a putea face posibilă aterizarea pe Lună în cinci ani.

Pence a avertizat că, în cazul în care NASA nu va reuși să trimită astronauți pe Lună până în 2024, ,,va trebui să schimbăm organizația, nu misiunea.”

,,Aș fi șocat dacă se va întâmpla asta”, a comentat Jonathan McDowell, membru al Centrului pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, Massachusetts.

,,Este o provocare să faci asta în doar cinci ani chiar dacă nu te confrunți cu probleme de natură financiară”, a scris acesta într-un email.