Administrația kurdă din nordul Siriei solicită înființarea unui tribunal internațional care să judece miile de persoane suspectate că ar fi fost membri ai grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), informează BBC, citat de Mediafax.

Forte kurde avansand spre MosulFoto: Agerpres

Într-un comunicat, administrația kurdă a solicitat înființarea "unui tribunal internațional special în nord-estul Siriei pentru judecarea teroriștilor". Acest tribunal ar trebui să ia măsuri pentru ca procesele să fie "corecte și în concordanță cu dreptul internațional și convențiile referitoare la drepturile omului", potrivit aceleiași surse.

Un oficial al forțelor kurde, Abdul Karim Omar, a declarat că mii de militanți au fost reținuți în Baghuz, ultima enclavă a ISIS din Siria. Satul Baghuz a fost capturat de Forțele Democrate Siriene săptămâna trecută.

Printre luptătorii ISIS capturați de kurzi se numără și aproximativ 1.000 de cetățeni străini, proveniți din 50 de țări.

Abdul Karim Omar a mai spus că foarte puține state și-au repatriat cetățenii acuzați că ar fi luptat alături de ISIS în Siria, fapt care îngreunează misiunea forțelor kurde în regiune.

Mai multe state occidentale au refuzat să își repatrieze cetățenii acuzați de terorism din cauza pericolului pe care aceștia îl reprezintă, dar și din cauză că trimiterea lor în judecată ar fi foarte dificilă, din lipsă de probe. Mai multe tribunale internaționale au fost înființate în trecut. O astfel de instanță a judecat crimele de război din anii '90 din Balcani, iar un alt tribunal internațional a fost constituit pentru judecarea genocidului din Rwanda. Începând din 2002, Curtea Penală Internațională acționează ca instanță internațională permanentă, însă Statutul de la Roma, documentul care a pus bazele acestui tribunal, nu a fost ratificat de Siria.