​Un transfer al ambasadei braziliene în Israel spre Ierusalim ar fi o"agresiune" contra palestinienilor, a declarat marţi pentru AFP reprezentantul palestinienilor la Brasilia, Ibrahim Alzeben, potrivit Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Diplomatul, întrebat cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui brazilian, Jair Bolsonaro, în Israel, şi-a exprimat speranţa că şeful statului se va deplasa şi în teritoriile palestiniene pentru a discuta problema.

"Mutarea ambasadei - nu doar a Braziliei, ci a oricărei ţări din lume - (...) la Ierusalim este o agresiune inutilă, o agresiune împotriva dreptului internaţional şi a drepturilor noastre", a declarat el.

"Brazilia a promovat întotdeauna procesul de pace. Nu înţeleg, continui să nu înţeleg şi nici nu-mi pot explica această poziţie care se reduce la dorinţa de a fi parte a conflictului dintre palestinieni şi Israel", a adăugat diplomatul.

Preşedintele brazilian de extremă dreaptă, care şi-a început mandatul în ianuarie, a făcut din acest transfer o promisiune de campanie, aliniindu-se poziţiei omologului său american, Donald Trump.

La 20 martie, ministrul brazilian de externe, Ernesto Araujo, a declarat însă că proiectul este "în continuare în studiu". Dacă proiectul va fi dus la îndeplinire, Brazilia se poate teme de represalii comerciale în ţările arabe, unde exportă importante cantităţi de carne.

ONU consideră că statutul Ierusalimului trebuie să facă mai întâi obiectul unui acord între israelieni şi palestinieni, înainte de a se stabili reprezentanţe diplomatice în acel oraş. Numai Statele Unite şi Guatemala au trecut până în prezent peste consensul internaţional instalându-şi acolo ambasada, dar şi alte ţări au în vedere acest lucru, printre care România, notează AFP.