Președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au revendicat marți în fața liderului chinez Xi Jinping un parteneriat mai "echilibrat" între China și Europa și au îndemnat Beijingul să apere multilateralismul în fața cavalerului singuratic Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cursul unui mini-summit inedit la Elysée, liderii celor primelor două puteri europene, flancați de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au încercat să încarneze frontul european comun în fața ambițiilor economice și strategice ale Chinei.

Emmanuel Macron, care a avut inițiativa acestei întâlniri, a cerut Chinei să "respecte unitatea Uniunii Europene", în momentul în care Beijingul este suspectat că joacă cartea diviziunii țărilor europene prin politica sa de investiții.

Uniunea Europeană se simte prinsă la mijloc între Donald Trump și abordarea sa contractuală a relațiilor internaționale și expansiunea chineză, încarnată de proiectul "Noii căi a mătăsii" și investițiile sale masive în întreaga lume și în Europa în special, precum Italia, ultima țară care s-a lăsat sedusă.

Noua Cale a mătăsii este un "un proiect foarte important" și "noi, europenii, vrem să jucăm un rol" dar "acest lucru trebuie să conducă la o reciprocitate pe care avem dificultăți să o găsim", a spus cancelarul Angela Merkel.

"Competiție pozitivă"

"Aș dori (...) ca firmele europene să găsească același grad de deschidere ca și companiile chineze în Europa. Total", a insistat Jean-Claude Juncker, care va prezida următorul summit UE-China în 9 aprilie, la Bruxelles.

Xi Jinping le-a răspuns printr-un apel la depășirea "neîncrederii". "Desigur, există puncte de dezacord, de competiție, dar este competiția pozitivă (...) Suntem în curs să avansăm împreună", a spus acesta. Președintele chinez nu a anunțat însă măsuri concrete pentru a asigura europenii.

Fără a-l numi niciodată pe Donald Trump, cei patru lideri au avertizat față de "tensiunile comerciale" într-un context de ofensivă pe toate frontului din partea președintelui american, în special împotriva importurilor chineze.

"Fricțiunile internaționale continuă să crească și sunt din ce în ce mai marcate de disputele geopolitice", a arătat Xi Jinping.

În fața unei guvernări mondiale contestate, "trebuie să continuăm să ținem stindardul multilateralismului", a subliniat liderul chinez, care adoră să se prezinte drept un actor clasic în concertul națiunilor.

Cei patru lideri au evidențiat necesitatea unei "modernizări" a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), arbitrul comerțului internațional a cărui utilitate este contestată de Casa Albă.

"Lupta pentru climat"

China a investit cel puțin 145 de miliarde de euro în Europa din 2010, dar tendința este de încetinire, în momentul în care mai multe state înăspresc măsurile în ceea ce privește achizițiile gigantului asiatic.

Vizita lui Xi la Paris a fost marcată luni de o serie de acorduri și de contracte comerciale, cel mai important fiind un mega-contract de 300 de avioane - 290 Airbus A320 și 10 A350 - cu CASC (China Aviation Supplies Holding Company) în valoare de 35 de miliarde de dolari la prețul de catalog.

Într-o declarație comună, Emmanuel Macron și Xi Jinping au promis să mențină "un rol impulsiune și mobilizare" împotriva încălzirii climatice și de acțiune comună "pentru un avans mondial în fața eroziunii biodiversității".

Philippe Le Corre, expert la centrul american de studii Carnegie Endowment for International Peace, organizarea în sine a acestei întâlniri constituie "deja un succes", în condițiile în care China este partizana tratării "individuale" cu țările europene.

"Se pronunță în favoarea multilateralismului și a unei UE puternice și prospere, dar știm de ce, vor piețele europene", apreciază acesta.

Acest front Merkel-Macron-Juncker "proiectează un nou raport de forță față de China, care arată o Europă din ce în ce mai coordonată", spune Alice Ekman, de la Institutul francez pentru Relații Internaționale.